Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 18 jan 2018

Vijf redenen om (niet) in Cardano (ADA) te investeren

Cardano wordt ook wel de “Ethereum killer” genoemd. Net zoals Ethereum gebruikt het een blockchain model samen met smart contracts en worden er tokens gebruikt. Maar waar Ethereum een tweede generatie blockchain is, staat Cardano bekend als een derde generatie blockchain en heeft het even de kat uit de boom kunnen kijken om vervolgens verbeteringen aan te brengen. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet voor Cardano te gaan.

Rigoureuze code test

Cardano is er trots op om het eerste platform te zijn dat open source code gebruikt, die intercollegiaal getoetst wordt. We weten hoe belangrijk het is dat de code helemaal in orde is en dat en geen zwakheden en bugs zijn. Als dat niet het geval is, kan het leiden tot allerlei catastrofale problemen. Denk maar aan de DAO hack bij het oude Ethereum, waarbij miljoenen euro’s aan coins werden gestolen en de waarde van ether ook meteen daalde. Om zoiets te voorkomen heeft Cardano een netwerk van wetenschappers en onderzoekers die de verschillende protocollen eerst rigoureuze testen en samen een geavanceerdere blockchain hebben ontwikkeld. Ditzelfde proces ondergaat de code van vliegtuig protocollen bijvoorbeeld ook.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

Cardano

Gescheiden smart contracts

Wanneer er een transactie plaatsvindt, moeten er verschillende gegevens worden vastgelegd. Bitcoin legt alleen vast van wie de coins afkomstig zijn, naar wie ze moeten gaan, hoeveel coins er overgebracht worden en wanneer dit gebeurt. Al deze informatie wordt samen opgeslagen. Ethereum voegt hier zogenaamde metadata aan toe in de vorm van smart contracts, waarbij er nog extra informatie is over bijvoorbeeld wat de voorwaarden zijn van de transactie. De metadata wordt samen met de informatie over de afzender etc samen opgeslagen.

Waar Cardano zich in onderscheidt, is dat de kerninformatie van de transactie gescheiden wordt van de smart contracts. In de CSL laag wordt opgeslagen hoeveel tokens er van wallet A naar B moeten gaan en in de CCL laag worden alle smart contract functies opgeslagen en mogelijk nog informatie over de digitale identiteit van de partijen. Dat heeft verschillende voordelen. Ten eerst kan de privacy bij transacties gewaarborgd worden, omdat transacties uitgevoerd kunnen worden zonder de metadata, die bij bijvoorbeeld Ethereum standaard bij de transacties wordt verwerkt. Ten tweede is het bij Cardano ook makkelijker om updates te doen om bijvoorbeeld het netwerk uit te breiden, zonder dat er problemen ontstaan met saldo’s of dat er opeens geen transacties meer uitgevoerd kunnen worden. De updates zouden alleen betrekking kunnen hebben op de computationele CCL laag en de administratieve CSL laag met rust laten.

Cardano

Proof-of-stake model

Bij Cardano zal het proof-of-stake model worden gebruikt, in plaats van het  proof-of-work systeem van Bitcoin. Dit betekent onder andere dat er niet gemijnd wordt en er ook geen gigantische hoeveelheden aan energie worden verbruikt. Beloningen worden niet uitgekeerd afhankelijk van hoeveel rekenkracht je hebt bijgedragen, maar afhankelijk van hoeveel tokens je hebt. Hierbij zou het proof-of-stake model van Cardano ook nog extra veilig zijn. Het zou het enige proof-of-stake protocol zijn met mathematisch bewezen veiligheid. Net zoals de andere protocollen vindt ook hier weer de intercollegiale toetsing plaats van de code. Onder andere de Universiteit van Edinburgh, Universiteit van Connecticut en de Tokyo Institute of Technology zouden hebben meegeholpen aan de ontwikkeling van de code.

Democratisch stemsysteem

Eén van de mogelijk nadelen van Cardano is dat het een blockchain stemsysteem wil implementeren, waarbij houders van tokens mogen stemmen met betrekking tot de toekomst van de blockchain. Er zou een soort library komen waar upgrades en aanpassingen voorgesteld kunnen worden en token eigenaren hier voor of tegen kunnen stemmen. Als een bepaald percentage voor is, wordt de verandering toegevoegd. Een nadeel hiervan is dat geïmplementeerde blockchain features heel moeilijk zijn om weer om te draaien en dat token houders niet per se experts zijn met betrekking tot de blockchain. Een voordeel is wel dat splitsingen, zoals met Ethereum en Ethereum Classic, waarschijnlijk niet zullen voorkomen. Doordat mensen mogen meepraten en stemmen over veranderingen, zullen ze zich gehoord voelen en minder de neiging hebben om zich af te splitsen. Met dit systeem wordt het bestuur gedecentraliseerd en worden beslissingen niet alleen genomen door een handjevol ontwikkelaars. Maar de mensen die de beslissingen nemen moeten wel enigszins weten waar ze het over hebben.

Stemmen

Cardano features moeten nog komen

Een ander nadeel aan Cardano (voor het moment) is dat er nog niet zo heel veel features beschikbaar zijn. Er zijn wel veel plannen over toekomstige features, maar deze moeten allemaal nog geïmplementeerd worden. In het tweede kwartaal van 2018 staat een grote nieuwe release gepland, waarbij veel nieuwe features zouden moeten komen. Onder andere het proof-of-stake protocol, het stemsysteem en een wallet update zouden van de partij moeten zijn.

Een andere cryptocurrency welke ook het proof-of-stake protocol gebruikt is Qtum. Bekijk ook de vijf redenen om wel of juist niet voor Qtum te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) in Cardano (ADA) te investeren
Sluiten