Bitcoin en andere cryptocoins zijn de grote winnaars in cashloze samenleving

Het lijkt erop alsof steeds meer overheden en consumenten (wel of niet bewust) zitten aan te sturen op een samenleving zonder contant geld. Waar andere de transparantie van alleen digitaal geld als een voordeel benoemen, zien anderen het als een manier voor de overheid om nog meer inzage te hebben in wat je allemaal doet. Hoe het ook zij, als we inderdaad steeds meer richten een  cashloze samenleving gaan met alleen digitaal geld lijkt het erop dat cryptocurrencies als Bitcoin hier als grote winnaars uit de bus zullen komen.

Scandinavische en Aziatische landen lopen voorop

Vooral Scandinavische landen lijken voorop te lopen bij deze ontwikkeling. Zweden komt het dichts in de buurt bij een cashloze samenleving. De meeste banken in het land doen al niks meer met contant geld. Daarnaast accepteren veel winkels, restaurants en openbare vervoersdiensten alleen nog maar betalingen via een kaartje of mobiele apps. Ook China lijkt deze kant op te gaan. Hoewel je daar nog grotendeels gewoon met cash kunt betalen, zijn de digitale betalingen daar in de afgelopen paar jaren explosief toegenomen. De Chinese consument zou vorig jaar alleen al bijna 6,8 biljoen euro digitaal via een smartphones hebben uitgegeven volgens het Tencent Research Institute. dat zou vijftig keer meer zijn dan in Amerika.

cashloze bank
Cashloze bank in Denemarken

Cashloze samenleving desastreus is India

Zoals gezegd geven voorstanders van een cashloze samenleving aan dat het goed zou zijn in verband met de bijkomende transparantie. Hierdoor zou de corruptie omlaag moeten gaan en zouden dingen zoals belastingontduiking en het witwassen van geld een stuk moeilijker worden. In India is door middel van een experiment inderdaad geprobeerd om een systeem zonder contant geld in te voeren. Helaas had dit desastreuze gevolgen voor de armere mensen. Deze hebben namelijk meestal geen toegang tot bankpasjes en aangezien hun tastbaar geld niet werd aangenomen, konden ze niks meer kopen. Hierdoor werden ze nog meer uitgestoten door de samenleving.

India

Verband cashloos en cryptocurrencies?

Ondanks de problemen met het experiment in India, zetten veel mensen zich toch hard in voor een cashloze wereld. Er zou onderzocht moeten worden of er een correlatie is, maar toevallig gaat China hard die kant op en is het ook in China (en andere Aziatische landen zoals Japan en Zuid Korea) dat cryptocurrencies massaal gebruikt worden.

Bitcoin betaling

Toch nog privacy met cryptocurrencies

Hoewel het digitale valuta zijn, komen ze toch met een paar voordelen vergeleken met normale banktransacties. Als je alles alleen maar met je creditcard of bankpasje zou mogen betalen, wordt elke uitgave die je doet geregistreerd. Veel mensen hebben daar toch wel een probleem mee en zullen waarschijnlijk hun heil zoeken bij een cryptocurrency. Daarmee zou je namelijk nog wel anoniem transacties kunnen verrichten. De digitale coins hebben daarnaast toch als voordeel tegenover cash, dat je ook dingen kunt kopen aan de andere kant van de wereld.

Hoewel Bitcoin nog steeds de bekendste cryptocurrency is en je steeds vaker hoort dat grote bedrijven ook aan de gang gaan met de cryptocurrency, is niet iedereen overtuigd van het feit dat Bitcoin zo geweldig is. Deze beroemde investeerder zegt zelfs dat Bitcoin een van de meest briljante scams ooit is.

Bitcoinist

Reageer op artikel:
Bitcoin en andere cryptocoins zijn de grote winnaars in cashloze samenleving
Sluiten