Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 7 augustus 2020

Cassettebandjes zijn nog immens populair: zo zou de nieuwe generatie eruit kunnen zien

Platenspelers en platen zijn in de afgelopen paar jaar weer immens populair geworden. Maar dat is niet het enige stukje klassieke technologie dat populair is. Ook de cassettebandjes gaan anno 2020 als warme broodjes over de toonbank.

Terwijl het lijkt alsof we richting de comeback van de cassettebandjes gaan, zijn ze eigenlijk nooit weggeweest. In Google Trends wordt duidelijk dat het zoekverkeer op de bandjes in de afgelopen tien jaar hoog is gebleven. Dus wat zou er gebeuren als een bedrijf bedenkt om het cassettebandje te vernieuwen?

Dan zou hij er als volgt uit komen te zien.

Cassettebandjes in 2020: een volgende generatie

Het is af en toe best vervelend als iemand anders met een geniaal idee komt, die jij eigenlijk liever zelf had gehad. Maar je moet je meerdere zeker kunnen erkennen en dat doen we in deze dan ook. De mensen van TechRadar hebben contact opgezocht met Fujifilm om de vraag te stellen: hoe zou een volgende generatie cassettebandjes eruit komen te zien? Geniaal mensen!

Echter willen we het antwoord wel graag met je delen. Want de interesse is er van onze kant ook zeker. De populariteit rondom cassettebandjes is in de afgelopen tien jaar hetzelfde gebleven. Sterker nog: het stijgt zelfs. Dus wat als Fujifilm zou besluiten om een volgende generatie te bouwen. Wat kunnen we dan verwachten?

Casettebandjes
Tape (Afbeelding: Stas Knop)

Cassettebandjes met 100.000 MP3’s

De tape technologie met de meeste capaciteit van de markt is LTO-8. De cassette biedt een opslagcapaciteit van maar lieft 12TB op een rol tape van 960mm lang en 12.65mm breed. Dat is omgerekend een omtrekt van 12.14 vierkante meter. Wie terugrekent zal zien dat de LTO-8 technologie ongeveer 1TB per vierkante meter kan bieden.

In de gloriedagen van de cassettebandjes bood de C90 de meeste capaciteit. Met een lengte van 135mm en een breedte van slechts 3.8mm was de tape uiterst compact te noemen. De omtrek was net aan een halve vierkante meter. Met de LTO-8 technologie van nu, en een zelfde capaciteit per vierkante meter, zal een nieuwe C90 variant veel kunnen bieden.

Volgens FujiFilm moeten we rekening houden met een capaciteit van 506GB. Dat zou betekenen dat je op dit ene cassettebandje ongeveer 100.000 MP3 bestanden kwijt zou kunnen.

De LTO cassettebandjes, met een aanzienlijk langere lijst aan functionaliteiten, kostte destijds ongeveer $20 per stuk. Een C90 variant uit de 21ste eeuw zou iets minder kosten dan dat.

Casettebandjes
C90 (Afbeelding: Laura Balbarde)

In de praktijk onmogelijk

Op papier klinkt het allemaal zeer indrukwekkend, maar in de praktijk wordt een dusdanig constructie lastig. Ook al zou er een exacte replica van de jaren 80-stijl cassettebandjes gemaakt worden, dan zou dit nooit werken.

Mocht het ├╝berhaupt al lukken dan komen er veel nadelen bij kijken. Je hebt misschien toegang tot 100.000 verschillende nummers, maar een shuffle-mode zit er uiteraard niet bij. Daarbij zijn tapes slechts tot een bepaalde hoogte bestendig tegen slijtage, extreme temperaturen en schokken.

Maar het idee klinkt fantastisch!

Reageer op artikel:
Cassettebandjes zijn nog immens populair: zo zou de nieuwe generatie eruit kunnen zien
Sluiten