Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Apps 1 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

CBS: Nederlanders maken zich niet druk om veiligheid openbare wifi

Gisteren heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een onderzoek gepresenteerd over het gebruik van openbare wifi. Uit hun bevindingen blijkt dat 65 procent van de Nederlanders, dat is bijna twee derde van de bevolking, niet bezorgd is over de risico’s van het gebruik van openbare wifinetwerken.

Ondanks dat het grote gros van de Nederlanders zich veilig voelt bij het gebruik van internet zijn er ook zorgen, zo stelt het CBS. Door die zorgen vermijden ze bepaalde activiteiten online.

Openbare wifi geen probleem voor meeste Nederlanders

Volgens het CBS is 88 procent van de Nederlandse bevolking dagelijks online. Die mensen maken gebruik van hun wifinetwerk thuis, maar ook van openbare wifinetwerken. Denk bijvoorbeeld aan het internet in de trein of in een restaurant. Openbare wifinetwerken zijn niet beveiligd met een wachtwoord. Daardoor kan het internetverkeer van gebruikers op deze netwerken gemakkelijker in de gaten worden gehouden.

De veiligheid op een openbaar wifinetwerk is dus een probleem. Aangezien die niet te garanderen is. Het wordt dan ook afgeraden om bijvoorbeeld je bankzaken te regelen wanneer je in de trein zit, of gevoelige data te versturen of downloaden. Toch blijkt uit de cijfers van het CBS dat niet veel mensen zich zorgen maken over de veiligheid van openbare wifi. Twee op de drie mensen ziet het kwaad hier niet van in.

openbare wifi CBS
(Bron: ANP / Bart Maat)

Problemen met delen persoonlijke informatie online

Dat men zich geen zorgen maakt over openbare wifi wil niet zeggen dat men het internet helemaal vertrouwt. Zo maakt 58 procent van de bevolking zich wel zorgen over veiligheid op internet. En dan met name over het delen van persoonlijke informatie op sociale media als Instagram en Facebook. Ook het downloaden van software, het kopen van producten of communicatie met de overheid wordt wel eens vermeden vanwege deze zorgen.

Ondanks de zorgen die bestaan over de veiligheid online hebben mensen in slechts beperkte mate te maken gehad met problemen online, zoals het hacken van e-mail of een social media-account. Dit gaat slechts op voor drie procent van de internetgebruikers.

Facebook CBS
(Bron: ANP. EPA/Diego Azubel)

Benieuwd naar andere bevindingen van het onderzoek? Check dan hier het volledige rapport van het CBS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
CBS: Nederlanders maken zich niet druk om veiligheid openbare wifi
Sluiten