Rutger Houweling
Rutger Houweling Apple 1 mei 2014

CENTR: een 360 graden panoramacamera ontwikkeld door voormalige Apple-ingenieurs

Er komen steeds meer manieren om ons leven en de wereld om ons heen vast te leggen. En dit wordt ook steeds makkelijker. Denk maar aan die camera die op je telefoon zit. Inmiddels weet je bijna niet beter, maar nog maar een paar jaar geleden stelden de camera’s op telefoons niets voor en werden ze zeker niet gezien als vervanger voor normale (digitale) camera’s. Of denk aan de GoPro, waarmee je fantastische beelden op kunt nemen tijdens verschillende (extreme) sporten of in barre weersomstandigheden. Maar is het niet het tofst als je echt alles kunt filmen? In 360 graden bedoelen we dan dus.

CENTR Camera, een kleine startup opgericht door voormalige leden van het team dat aan de iPhone-camera werkten bij Apple, hebben precies zo’n camera ontwikkeld. Door smartphone software en imaging software te combineren kunnen gebruikers alles om hen heen in één keer opnemen. Zo hoef je dus nooit meer bang te zijn dat je iets tijdens het filmen hebt gemist en lijken video’s elke keer anders. Om te zien hoe dat er ongeveer uit zou zien moet je de onderstaande video even bekijken. Je kunt op de video klikken en deze slepen, waardoor je rond kunt kijken terwijl de video afspeelt en dat ziet er best nice uit!

Om zo’n 360 graden panoramische video te creëren, voegt CENTR de beelden – die door de 5-megapixel camera’s zijn opgenomen – samen in één naadloze video. Hoewel er al eerder 360 graden camera’s verschenen, waren die vaak nog groot en te lomp om vast te houden. De CENTR is echter licht en makkelijk vast te houden met één hand. De camera hoeft overigens niet continue te worden vastgehouden, er zijn ook accessoires waarmee je het apparaat op plekken als je helm of auto kunt bevestigen. Hoewel dit het eerste product is voor de consumentenmarkt, wordt de techniek van het bedrijf al gebruikt door Fox Sports, National Geographix en het Amerikaanse leger. De CENTR is gisteren gelanceerd op Kickstarter en goed onderweg het doel te halen. Voor ongeveer 250 euro kun je de 360 graden panoramacamera hier bestellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CENTR: een 360 graden panoramacamera ontwikkeld door voormalige Apple-ingenieurs
Sluiten