Rutger Houweling
Rutger Houweling Tech 21 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Ontbytes: tech-CEO’s waarschuwen voor killer robots, Apple I computer wordt geveild en meer

Niets is beter dan de ochtend beginnen met een paar stevige ontbytes. Hierbij de dagelijkse update van het belangrijkste en meest opvallende nieuws over innovatie, waarmee je straks kunt pronken bij de koffieapparaat. Met vandaag onder meer de waarschuwing voor killer robots met kunstmatige intelligentie.

CEO’s van grote techbedrijven waarschuwen voor ‘killer robots’

Meer dan honderd ondernemers op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie hebben in een open brief aan de Verenigde Naties laten weten af te willen van zogenoemde killer robots. In de brief schrijven ze dat het gebruik van zulke autonome wapensystemen moet worden gestopt, voordat het niet meer mogelijk is de ‘doos van Pandora weer te sluiten’.

Autonome wapens of killer robots zijn wapensystemen die overgaan op actie zonder de sturing of beslissing van mensen. Een dergelijk systeem is al functioneel op de grens van Noord- en Zuid-Korea. 116 robotica-pioniers en ondernemers ondertekenden de brief, waaronder Tesla’s Elon Musk en Mustafa Suleyman van Googles DeepMind. Er staan ook een aantal Nederlandse namen op de lijst. Volgens hen moet er geen wapenwedloop komen op systemen gebaseerd op kunstmatige intelligentie.

Dankzij smartphoneproject krijgen duizend Haagse brugklassers een Samsung smartphone

Duizend Haagse brugklassers uit minder vermogende gezinnen krijgen een gratis Samsung smartphone met T-Mobile abonnement. Vandaag deelt staatssecretaris Jetta Klijnsma de eerste telefoon uit.

Veel informatie over lesroosters en huiswerk wordt tegenwoordig via smartphones gedeeld. Kinderen zonder smartphone missen deze informatie dan. Door dit project hoeven de jongeren deze informatie niet meer te missen. Ook moet het project volgens de initiatiefnemers van het project zorgen dat de kinderen niet in een sociaal isolement terechtkomen. Bepaalde diensten als bellen naar het buitenland en betaalde SMS-diensten zijn geblokkeerd op de telefoons.

Samsung Galaxy S4 middelbare school smartphone

Eerste Apple I computer gaat onder de hamer

David Larson, een oud professor aan de University of Virginia, zet binnenkort een functionerende Apple I computer te koop. Hij kocht de computer in 1994 voor 3500 dollar van Adam Schoolsky. Schoolsky was een vriend van Steve Jobs en Steve Wozniak van wie hij de computer als cadeau kreeg.

De Apple I zal online geveild worden op Charitybuzz op 12 september. De opbrengst van de computer zal naar FAIRS gaan, een non-profit organisatie die helpt bij het maken van noodradio-systemen in ontwikkelingslanden. Op een Duitse veiling werd eerder al een Apple I geveild voor 130.000 dollar.

Snackbyte: trailer Thor: Ragnarok

Disney heeft een nieuwe internationale (Japanse) trailer vrijgegeven van de nieuwste Thor film genaamd Thor: Ragnarok. Een vreemde dokter die we allemaal wel kennen (hersenkraker op de vroege ochtend) maakt een onverwachte verschijning in de trailer. Thor Ragnarok is vanaf 26 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Ontbytes: tech-CEO’s waarschuwen voor killer robots, Apple I computer wordt geveild en meer
Sluiten