Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Science 22 jun 2020

CERN wil nieuwe deeltjesversneller bouwen van 23 miljard dollar

Wie denkt dat de deeltjesversneller van CERN met 27 kilometer lang is, heeft het mis. De onderzoekers willen er nu eentje bouwen die bijna vier keer zo lang is.

Toen CERN zijn 27 kilometer lange deeltjesversneller in 2012 bouwde was er veel onrust. Sommige mensen dachten dat de deeltjes die tegen elkaar botsen een enorme explosie teweeg zouden brengen. Dit bleek niet het geval. De wetenschappers halen nog steeds veel informatie uit de Large Hadron Collider (LHC) en in 2015 werd de energiecapaciteit zelfs verhoogd. Toch hoopt CERN met een nieuwe deeltjesversneller nog meer informatie te vergaren.

Een nieuwe deeltjesversneller van CERN

De nieuwe deeltjesversneller wordt veel groter dan haar voorganger. In totaal moet de zogenaamde Future Circular Collider (FCC) 100 kilometer lang worden. Terwijl de huidig machine met 16 teraelctrion volt (TeV) tegen elkaar botsen, moet dat met de nieuwe versie boven de 100 TeV zijn. Hiermee hopen wetenschappers meer te kunnen ontdekken over donkere materie en mysteries. Hierdoor moet meer bekend worden over het Higgs-deeltje. Dat wordt ook wel het godsdeeltje genoemd. Het deeltje moet bestaan om het standaardmodel van de deeltjesfysica te laten kloppen. Hiermee kan de natuur beter worden berepen.

Toch gaat het waarschijnlijk nog wel een tijdje duren voordat de 100 kilometer lange tunnel wordt gebouwd. CERN wil in 2038 beginnen met de bouw van de machine. De FCC is echter niet goedkoop. Het moet de High Luminosity Large Hadron Collider vervangen. Dat is een vernieuwde versie van de LHC die in 2026 van start moet gaan. Deze bevat speciale magneten die ervoor moet zorgen dat de impact van de botsingen van de deeltjes groter wordt.

Niet goedkoop

Er is echter een heel grote beer op de weg: de nieuwe deeltjesversneller heeft een prijskaartje van 23 miljard dollar. Doordat CERN bestaat uit een aantal EU-landen is het onwaarschijnlijk dat zij het hele bedrag op tafel gaan gooien. Om toch tot een bouw te komen wordt de organisatie mogelijk uitgebreid. Mogelijk wordt het een internationale organisatie waarbij de Verenigde Staten, Japan en China kunnen aansluiten.

Engadget

Reageer op artikel:
CERN wil nieuwe deeltjesversneller bouwen van 23 miljard dollar
Sluiten