Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 14 januari 2020

CES 2020 onthult hoe 5G, AI en Edge Computing de wereld overnemen

Naast de hippe auto’s, de opvouwbare pc’s en de landbouw technologie van John Deere, was er ook een heuse trend te vinden op CES 2020. Bijna alle grote bedrijven kwamen namelijk met een serieuze blik op de toekomst. Een toekomst waarin 5G, AI en Edge Computing in een hoog vaandel staan.

Een slimme toekomst ligt in het verschiet, maar dan moeten 5G, AI en Edge Computing wel dusdanig toegepast worden dat dit mogelijk wordt. Wat dat betreft was er dit jaar veel over de toekomst te leren op CES 2020. Intel gaf voorbeelden over hoe kunstmatige intelligentie problemen op kunnen lossen, Qualcomm toonde aan dat 2020 toch echt het jaar van 5G moet worden en Samsung introduceerde de Age of Experience.

We zetten het allemaal voor je op een rij.

CES 2020: Qualcomm ziet 2020 als hét jaar van 5G

5G is in 2019 dan wel een groot onderdeel van de markt geweest, in Europa hebben we nog weinig van gezien. Eigenlijk moeten we in dit geval iets specifieker zijn: in Nederland hebben we er nog weinig van gezien. Als we de ontwikkelingen van het afgelopen jaar zo bekijken, staat de komst van het netwerk zo goed als stil. Maar de realiteit laat zien dat dit alles behalve het geval is. Qualcomm toonde met cijfers aan dat de uitrol van 5G een heel stuk sneller verloopt dan de uitrol van 4G, het netwerk dat we nu gebruiken.

Zo zijn er op dit moment meer dan 45 providers die 5G commercieel uitgerold hebben en zijn er meer dan 340 providers die er wereldwijd in investeren. De verwachting is dat er 200 miljoen 5G smartphones worden verscheept dit jaar en rond 2022 moeten dat er meer dan 770 miljoen zijn. Als alle ontwikkelingen op hetzelfde tempo door blijven gaan zoals ze dat nu doen, dan zijn er rond 2023 meer dan een miljard apparaten aan het 5G netwerk verbonden. Dat is twee jaar eerder dan dit bij 4G het geval was. Rond het jaar 2025 moeten dat er 2.5 miljard zijn.

En met de aankondiging van de eerste 5G laptop, in samenwerking met Lenovo, laat het bedrijf zien dat het in 2020 meer stappen neemt om van 5G werkelijkheid te maken. In 2019 werd de schoen op het gebied van 5G aangetrokken, in 2020 zetten we de eerste stappen. En niet zo’n beetje ook.

Qualcomm Ai 5G CES 2020
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Intel lost problemen op met AI

Naast Qualcomm toonde ook Intel wat de toekomst voor ons in petto heeft. Het bedrijf liet bijvoorbeeld zien dat de toepassing van kunstmatige intelligentie het bedrijf inmiddels al van 3,5 miljard dollar omzet voorziet, iets dat voornamelijk te danken is aan de Xeon processors. Maar dat is slechts het topje van de berg, want het bedrijf heeft voor de toekomst veel grotere plannen.

Zo gebruikt het bedrijf hun technologie nu al om derde wereldlanden goed in kaart te brengen. Op deze manier kan het Rode Kruis ervoor zorgen dat hulp optimaal geleverd kan worden na grote rampen. Op dit moment is dit nog lastig te realiseren doordat veel plekken in derde wereldlanden nog onbekend zijn. Iets dat de komende jaren een heel stuk beter moet gaan worden.

Maar ook op het gebied van autonoom rijden probeert Intel zijn stempel te drukken in de wereld. Zo kaart het bedrijf voornamelijk de samenwerking met Mobileye aan, dat zich richt op autonome auto’s. In een video liet het bedrijf zien hoe de computer, geheel zelfstandig, door de straten van Jeruzalem reedt. En dat zegt wat, want op de straten van Jeruzalem is het namelijk levensgevaarlijk volgens CEO Bob Swan.

Intel 5G AI CES 2020
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het belangrijkste van alles is dat Intel met zo’n 120 andere bedrijven aan de weg timmert om 5G en kunstmatige intelligentie te ontwikkelen en toe te passen in de wereld. Het moet ervoor zorgen dat een wereld een betere, veiligere en slimmere plek wordt.

Samsung toont Age of Experience op CES 2020

Tijdens CES 2020 leidde Samsung zelfs een heel nieuw tijdperk in: de Age of Experience. Het Zuid-Koreaanse bedrijf richtte zich hiermee op mensgerichte technologieën en ervaringen, van een robot voor persoonlijk verzorging en een AI-gestuurd huis tot een slimme stad aangedreven door IoT en 5G.

Van al deze aankondigingen waren het de megasteden die bij ons het meeste bleven hangen. Deze steden zijn dusdanig geavanceerd, dat ze bijna slim te noemen zijn. Het bedrijf verwacht dan ook dat er rond 2030 zo’n 43 megasteden ter wereld zijn. Steden waarin de gebouwen bijvoorbeeld slim zijn. Zo doen ze het licht aan wanneer je binnenloopt, zorgen ze ervoor dat de lift voor je klaar staat en nemen ze pakketjes voor je aan. En als je met de auto komt, is het mogelijk dat het gebouw voor jou een vrije parkeerplek zoekt.

Maar ook op het gebied van persoonlijke verzorging zal de toekomst veel voor de consument te bieden hebben. Samsung wist dat met Ballie al te laten zien. Het kleine balletje past op je huis wanneer je weg bent, zorgt ervoor dat je bepaalde dingen niet meer vergeet en helpt je bij het verzorgen van jezelf. Benieuwd naar Ballie, lees dan zeker dit artikel even.

Samsung Age of Experience CES 2020
Zelfrijdende auto (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Benieuwd naar wat Samsung nog meer in petto heeft voor de Age of Experience, lees dan dit artikel.

Toyota werkt aan Woven City

Als aansluiting op de slimme steden van Samsung, moeten we het ook zeker hebben over Woven City. Dit is een slimme stad die aan de voet van de Japanse berg Fuji wordt gebouwd door Toyota. Het bedrijf bouwt een geheel slimme stad om hier de meest recente innovaties te testen. Denk hierbij aan autonome auto’s, slimme huizen en robots.

Het leven in de toekomst moet voorzien zijn van deze producten, maar voor deze daadwerkelijk de wijde wereld in kunnen moeten ze goed getest worden. Naast een flink aantal Toyota-medewerkers, zullen ook onderzoekers en wetenschappers in de stad te vinden zijn om alles nauwlettend in de gaten te houden. Op deze manier zorgt Toyota er, met heel veel andere bedrijven, voor dat we helemaal klaar zijn voor een slimme toekomst.

We hebben tijdens CES 2020 een kijkje mogen nemen in de slimme stad (concept) en wat we zagen lees je hier.

Toyota Woven City CES 2020
De toekomst volgens Toyota. (Afbeelding: Toyota)

Meer CES 2020?

De toekomst ziet er dus een stuk slimmer uit, dat hebben we wel gezien tijdens CES 2020.

Uiteraard is dat niet het enige wat we op de gigantische technologie-beurs hebben mogen bewonderen. Daarom is hier een handig overzicht te vinden van alles wat we op de beurs zijn tegengekomen.

Reageer op artikel:
CES 2020 onthult hoe 5G, AI en Edge Computing de wereld overnemen
Sluiten