Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Smartphones 10 januari 2020

CES 2020: onze eerste ervaring met de opvouwbare Huawei Mate X

Naast de Samsung Galaxy Fold was er in 2019 nog een opvouwbare smartphone waar veel over gesproken werd: de Huawei Mate X. Een indrukwekkend toestel die we nog nooit in handen hadden gehad. Tijdens CES 2020 kwam daar verandering in.

De Huawei Mate X werd in oktober getoond in China, maar dat was niet de eerste keer dat we hem zagen. Beeldmateriaal verscheen online en op verschillende beurzen dook hij op. Qua ontwerp zag het er in ieder geval heel goed uit, maar hoe ligt de smartphone in de hand? Ik mocht het testen tijdens CES 2020.

Huawei Mate X: opvouwbaar op een andere manier

Met de Galaxy Fold had Samsung afgelopen jaar een van de eerste opvouwbare smartphones in handen. De smartphone is uit te vouwen als een soort boek, waar door je opeens een tablet in handen hebt. Wanneer je het toestel inklapt activeer je het scherm dat aan de buitenkant zit en is de Fold als smartphone te gebruiken.

Bij de Huawei Mate X werkt het net even anders. Dat toestel klap je namelijk niet in wanneer je hem als tablet gebruikt, maar je vouwt hem om. Het resultaat is dat je daadwerkelijk een volwaardige smartphone hebt met een groot scherm. Iets dat met het 4.7-inch display van de Fold in het achterhoofd, wel echt een vooruitgang is. En ik moet eerlijk zeggen: zo komt het ook over wanneer je de telefoon in de hand hebt.

Huawei Mate X CES 2020
Mate X als smartphone (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Ondanks het feit dat de telefoon er vrij zwaar uitziet, valt dit in de praktijk hartstikke mee. Je zou het kunnen vergelijken met het gewicht van een iPhone 11 Pro Max. Qua ontwerp oogt hij ook in de hand uiterst strak en is het een prettige gebruikservaring.

Goede eerste indruk

Zowel in smartphone-modus als in tablet-modus is de Huawei Mate X op het eerste oog een fijne telefoon. De tablet is lekker groot, de smartphone ook. Daarbij klikt de telefoon het omgevouwen scherm vast en is deze los te krijgen door op de rode knop op de achterkant te drukken.

Een leuke feature is overigens ook de mirror-mode in de camera-app. Wanneer jij de telefoon als smartphone gebruikt, en je een foto wil maken met het camerasysteem op de achterkant, heb je de optie om deze functie in te schakelen. Het zorgt ervoor dat het scherm aan de achterkant aangaat en de persoon waarvan de foto genomen wordt kan zien hoe het plaatje eruit ziet. Een kleine toevoeging, die toch wat extra’s brengt.

Huawei Mate X CES 2020
Mirror Mode (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Eerlijk is eerlijk: de Samsung Galaxy Fold is een unieke telefoon, maar de Huawei Mate X voelt toch als een iets grotere stap vooruit.

Meer lezen over onze avonturen op de CES 2020? Check dan zeker even ons overzicht!

Reageer op artikel:
CES 2020: onze eerste ervaring met de opvouwbare Huawei Mate X
Sluiten