Poh! Da’s mien merk op CES 2020: hoe John Deere AI gebruikt voor landbouw
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F01%2FIMG_0768.jpg)
Op de beursvloer van CES 2020 staat John Deere te pronken met hun toekomstvisie voor landbouw. Zo laat het bedrijf onder andere zien hoe het gebruik gaat maken van kunstmatige intelligentie. Eerlijk gezegd zijn we best onder de indruk.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik naar de stand van John Deere liep om een grappig referentie te maken naar een immens populaire internetfilmpje. Ondanks het feit dat dit door de titel van dit artikel nog steeds gelukt is, was ik oprecht onder de indruk van wat het bedrijf mij vertelde.
Landbouw gaat namelijk hand in hand met technologie en dan voornamelijk met kunstmatige intelligentie. En de manier waarop dat toegepast wordt is een verdomd slimme.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F01%2FIMG_0773-e1578601804639.jpg)
John Deere omarmt kunstmatige intelligentie
Door machines te voorzien van kunstmatige intelligentie, weet John Deere landbouw flink te veranderen. Hierdoor bespaart de boer niet alleen geld en tijd, maar is hij vooral ook een stuk duurzamer. Door de toepassing van camera’s op werktuigen is het mogelijk om meer data te verzamelen over het land, waardoor de boer meer inzicht krijgt over wat er onder de grond gebeurt.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kijken welke stukken van het land minder vruchtbaar zijn dan andere, zodat daar door zowel de boer als de computer op geanticipeerd kan worden. Met behulp van kunstmatige intelligentie zullen de machines op de plekken die minder vruchtbaar zijn veel minder strooien dan op de plekken die vruchtbaarder zijn. Hierdoor haalt de boer meer winst uit zijn oogst en wordt er ook veel minder verspeeld.
Data in kaart gebracht
Door middel van een bijbehorende app is het mogelijk voor de boer om te zien wat er onder de grond van zijn land gebeurt. Zo kan hij, door de toepassing van verschillende kleuren, zien welke stukken land vruchtbaarder zijn en dus ook winstgevender zijn. Het mooie daarvan is dat John Deere al sinds de jaren 90 machines gebruikt die het land analyseren.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F01%2FIMG_0770.jpg)
Zo kan de boer niet alleen zien welke stukken land er anno 2020 winstgevend zijn, maar ook wat er bijvoorbeeld tien jaar geleden gebeurde. Op die manier is nog beter in kaart te brengen wat het klimaat met je gewassen doet en hoe je daar vervolgens op kan anticiperen.
Nieuwe sproei-technologie
Kunstmatige intelligentie wordt ook gebruikt voor een nieuwe sproei-technologie. Terwijl de boer met zijn tractor over het land rijdt, detecteert kunstmatige intelligentie de soorten gewassen die er liggen. Vervolgens wordt bepaald wat voor handeling nodig is voor het type gewas en wordt deze ook uitgevoerd.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F01%2FIMG_0774.jpg)
Autonome tractoren van John Deere een begrip
Camera’s worden overigens niet alleen op de werktuigen geplaatst om het land te analyseren. Zo zijn ook de voertuigen voorzien van GPS en camera’s om autonoom te kunnen rijden. Iets dat volgens John Deere zelf al jaren gebeurt.
Je verwacht het misschien niet, maar er gaat heel veel technologie gepaard met landbouw. Sterker nog: als we het verhaal van de woordvoerder van John Deere op CES 2020 horen, loopt de sector al jaren ver vooruit op zijn tijd.
Meer lezen over dé tech-beurs van het jaar? Check dan ons overzicht!