Alrik de Jong
Alrik de Jong Elektrische auto's 7 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

CES 2020: Mercedes showt auto zonder stuur die ook opzij kan rijden

Een Mercedes zonder stuur? Kan gewoon, zo bewijst de Duitse autobouwer met de VISION AVTR. Vliegende taxi? Ook geen probleem, weet Hyundai. Een kort overzicht van het autonieuws van vandaag op CES 2020 in Las Vegas.

CES 2020

Op de techbeurs CES in Las Vegas zijn drie nieuwe ‘auto’s van de toekomst’ onthuld. Hyundai gaat vliegen voor Uber, Mercedes haalt het stuur weg en ook Sony stort zich op de automarkt. Het Japanse technologiebedrijf toonde een elektrische conceptauto, de Vision-S, die vol zit met Sony-sensoren. Over dat laatste model lees je hier meer.

Mercedes zonder stuur: VISION AVTR

De auto van Mercedes heeft, in plaats van het stuur, een bediening in het middenconsole. De bestuurder bedient die door zijn of haar hand op het kastje te leggen. Als de bestuurder de hand opsteekt, projecteert de auto een keuzemenu op de handpalm. Mens en machine worden één, is de gedachte van Mercedes. De wagen komt voorlopig niet op de markt, het is een idee voor de verre toekomst.

De VISION AVTR van Mercedes (Afbeelding: Mercedes) (Afbeelding: Action)

Mercedes heeft de auto zonder stuur VISION AVTR genoemd. De naam is gebaseerd op de 3D-film Avatar. De regisseur daarvan, James Cameron, hielp bij de ontwikkeling en woonde de presentatie bij. De ontwerpers dachten na over een auto die mensen halverwege de 22e eeuw zouden gebruiken. De wagen kan niet alleen vooruit en achteruit, maar ook opzij rijden. De wagen moet elektrisch aangedreven zijn, met een accu van materialen die opnieuw te gebruiken zijn.

Vliegende taxi van Hyundai

Het kan nog gekker dan een Mercedes zonder stuur. Hyundai gaat vliegende taxi’s ontwikkelen voor Uber, zo onthulden de bedrijven op CES 2020. De Zuid-Koreanen zijn al een tijdje bezig met een vliegende auto, de Personal Air Vehicle. Die is elektrisch aangedreven en kan verticaal opstijgen en dalen. In de lucht moet de vliegende Hyundai een topsnelheid van 290 kilometer per uur hebben. De wagen kan op enkele honderden meters hoogte vliegen, met een bereik van ongeveer 100 kilometer.

Conceptmodel van de Hyundai & Uber Elevate urban air taxi (Afbeelding: Hyundai) (Afbeelding: Action)

Lees al het nieuws over CES 2020 bij onze tech-broeders van WANT.

? Check ook: Elektrische invasie op de automarkt, maar is het ook betaalbaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
CES 2020: Mercedes showt auto zonder stuur die ook opzij kan rijden
Sluiten