CES 2020: deze robot schopt je kont met een potje tafeltennis

We zijn deze week in Las Vegas voor de CES 2020 en zien de meest leipe innovaties voorbij komen. Maar bij de Omron Forpheus heeft Mark toch wel enige tijd staan kwijlen.

Het gaat om een, alles behalve subtiele, robot die je kont schopt met een potje tafeltennis. Op de beursvloer viel het grote ding direct op en leek het, op een uiterst zeldzame situatie na, elke bal moeiteloos terug te kunnen slaan. Het is fantastisch.

Omron Forpheus schopt kont op CES 2020

Oke, we moeten wel eerlijk met je zijn: de Omron Forpheus is niet bepaald nieuw te noemen. In 2018 en 2019 dook de tafeltennissende robot ook al op tijdens de beurs, maar op CES 2020 zien wij hem voor het eerst met eigen ogen. En eerlijk is eerlijk: we zijn flink onder de indruk.

Ondanks het feit dat het fantastisch is om een robot kont te zien schoppen, is de Omron Forpheus meer dan een machine die een potje tafeltennis kan spelen. Volgens het bedrijf zelf is dit hét voorbeeld van hoe mens en robot in harmonie kunnen leven in de toekomst. Om dit te bereiken probeert Omron de relatie tussen mens en robot in drie verschillende fases te verdelen, die verdeeld zijn over het verleden, het heden en de toekomst.

De drie fases zijn:

  • Vervanging
  • Samenwerking
  • Harmonie

We lichten ze kort toe

Vervanging, samenwerking en harmonie

De eerste fase van de relatie tussen mens en machine is vervanging. Het gaat om de taken die robots overnemen van mensen, zodat zij deze niet hoeven te doen. Hiervoor kijkt Omron naar het verleden en geeft het bedrijf voorbeelden als machines in fabrieken, kaartjesautomaten bij het openbaar vervoer en andere innovaties.

CES 2020 robot
Kontschoppende robot vanaf de zijkant (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

In de tweede fase wordt er gesproken over samenwerking, de fase waarin de wereld zich op dit moment bevindt. Mensen en robots werken samen om het leven te verbeteren. Je bent samen productiever, gezonder en tot meer in staat. Al is het al dat jij tegenwoordig tegen je lampen kan schreeuwen dat het toch wel eens tijd wordt voor een leeslampje.

En in de derde fase komen we uit bij FORPHEUS, dat centraal staat voor samenwerking. Machines worden een steeds belangrijker onderdeel van de samenleving en mensen zullen hier op een aantal unieke manier gebruik van maken. Het zorgt ervoor dat de mogelijkheden van de mens verder reiken dan ooit tevoren.

Maar goed. Wij hebben onze ogen uitgekeken naar een robot die voor onze neus een potje tafeltennis aan het spelen was. En dat deed het nog verdomd goed ook.

CES 2020 robot
De FORPHEUSS 202 (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Meer lezen van CES 2020? Check ons overzicht!

Reageer op artikel:
CES 2020: deze robot schopt je kont met een potje tafeltennis
Sluiten