CES 2020: Samsung toont 8K-tv zonder randen: het scherm vult 99% van de voorkant

Tijdens CES 2020 heeft Samsung een 8K-tv gepresenteerd die geen randen heeft. 99 procent van de voorkant wordt gevuld door het scherm. De tv is alleen met de 8K-resolutie beschikbaar, dus reken er maar op dat je hier de hoofdprijs voor betaalt.

Het had niet misstaan als Samsung ook een 4K-variant op de markt zou uitbrengen, zodat het design van de tv ook naar huiskamers had kunnen komen die iets minder aan tv’s willen uitgeven. Echter, wil je het mooiste van het mooiste, dan zijn veel dingen al snel verkeerde zuinigheid. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de tv te koop is of wat die moet kosten.

8K-tv zonder randen van Samsung

De tv van Samsung is vlak voor de aftrap van CES aangekondigd, maar werd wel officieel tijdens de beurs gepresenteerd. De nieuwe QLED 8K vult 99 procent van de voorkant met het scherm. Dat betekent dus dat één procent weggelegd is voor iets dat we bijna niet kunnen herkennen als een rand. De aanwezige rand is slechts 2,3 millimeter dun; de tv zelf heeft een dikte van 15 millimeter.

Samsung 8K-tv met ontzettend dunne schermranden. (Bron: Samsung)

Aan boord zit een processor, aangedreven door kunstmatige intelligentie, die ervoor moet zorgen dat content in 8K (of in elk geval zo dicht mogelijk daar tegenaan) weergeven kan worden. Vorig jaar was er nog een gebrek aan 8K-content tijdens CES 2019 en helaas moeten we concluderen dat er een jaar later weinig veranderd is. Daarom is het best moeilijk te begrijpen waarom Samsung dit model nu per se aankondigt. Echter, als je eenmaal met deze 8K-tv in zee gaat, dan ben voorlopig wel helemaal voorbereid op de toekomst.

Daarnaast heeft Samsung de televisie voorzien van iets wat AI ScaleNet genoemd wordt. Dat is technologie die ervoor moet zorgen dat er weinig dataverlies optreedt wanneer mensen gebruikmaken van videostreamingdiensten. Bedrijven moeten de technologie nog wel ondersteunen. Voor zover bekend werkt alleen Amazon Prime video met AI ScaleNet. Verder kan de tv de helderheid en het contrast automatisch aanpassen op de omgeving, is er ondersteuning voor quantum dot color en is er full-array local dimming.

Geluid en slimme functies

Samsung heeft ook gelet op geluid. Het systeem aan boord, dat OTS+ genoemd wordt, kan het geluid over het scherm verplaatsen als het ware; het zou dichtbij een soort digitale surround sound in 5.1 moeten komen. Daarnaast is de tv in staat een soundbar te combineren met de speakers die al aanwezig zijn, voor een nog bredere geluidsweergave.

Ook zijn er stemassistenten aan boord, zoals Bixby, Amazon Alexa en de Google Assistent. Je kunt razendsnel het scherm van je Android-smartphone spiegelen en kunt andere wifi- en bluetoothapparaten in huis aansturen. Het wachten is nu op een prijs en releasedatum. Wil je meer lezen over de CES? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Samsung

Reageer op artikel:
CES 2020: Samsung toont 8K-tv zonder randen: het scherm vult 99% van de voorkant
Sluiten