Ilona Braam
Ilona Braam Apps 3 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Pas op: die handige chat operator kan alles ziet wat je typt

Je kent het wel: je bent ergens op een site bezig, maar komt er niet helemaal uit. Opeens verschijnt er rechts onderin een chat met de vraag of je hulp nodig hebt. Dankbaar maak je hier gebruik van en stilletjes juich je over het feit dat je niet in de middeleeuwen leeft. Het blijkt echter dat die chat medewerkers veel meer kunnen zien dan alleen wat je naar ze verstuurt. Het lijkt erop dat ze namelijk alles kunnen zien dat je typt, ook al heb je nog niet op de verzend-knop gedrukt.

Antwoord op onverstuurde vragen

Hier kwam een Gizmodo lezer onlangs achter toen hij aan het chatten was op de site van een matrassenbedrijf. Het viel hem op dat de medewerker antwoord gaf op vragen die hij nog helemaal niet had verstuurd en hij realiseerde zich dat deze realtime moest kunnen zien wat hij aan het typen was. Hierop vroeg hij of dat inderdaad zo was, waarop hij “we get a preview” als antwoord kreeg. De chat medewerker gaf verder aan dat deze “feature” ze wat extra tijd geeft om informatie op te zoeken.

Macbook Pro toetsenbord

Chat sneak peak

De Gizmodo lezer is niet de enige die dit vreemde verschijnsel is tegengekomen. Ook Tom Scocca van HmmDaily is het opgevallen toen hij binnen een seconde al antwoord kreeg op zijn vragen in eenzelfde soort chat. Hierop sloeg hij aan het googlen en kwam hij tot de verontrustende ontdekking dat er bedrijven zijn die de technologie promoten. Het wordt beschreven als een soort sneak peak en er wordt zelf over opgeschept.

Verzend-knop is illusie

Gizmodo beschrijft de verzend-knop als een illusie en in principe is dat ook zo. Ze geven aan dat het spieken mogelijk wordt gemaakt door de JavaScript in je browser, die alles op een website realtime kan vastleggen. Overigens is dit gespiek niet eens zo nieuw. Ook als je aan de telefoon in de wacht wordt gezet met een vreselijk muziekje bij een gesprek dat wordt opgenomen om de service te verbeteren, zou je ook worden opgenomen terwijl je wacht. Hier kwam The New York times ongeveer een jaar geleden al mee en het lijkt er dus op dat je er constant maar vanuit moet gaan iemand met je meespiekt.

Met de komst van slimme speakers, die steeds meer mensen in huis halen, zijn de mogelijkheden tot meeluisteren tegenwoordig groter dan ooit. Uiteraard zeggen bedrijven wel dat ze daar niet aan doen, maar zeker weten doe je dat eigenlijk nooit. Als je je er echter bij hebt neergelegd dat je constant wordt afgeluisterd, heeft Huawei onlangs een nieuwe slimme speaker onthuld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BGR

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Pas op: die handige chat operator kan alles ziet wat je typt
Sluiten