Check deze vijf stappen als je je Facebook-account wilt verwijderen

Heb je wel eens zitten twijfelen om je Facebook-account te verwijderen? Als jij niet constant op allemaal verschillende manieren in de gaten wil worden gehouden is dat een logische keuze. Maar helaas is Facebook niet alles van jou vergeten als je simpelweg op ‘mijn account verwijderen’ drukt. Op sommige plekken wordt nog informatie over jou verzameld of bewaard, dus als je echt je account wilt verwijderen zul je meer moeten doen dan één keer op verwijderen klikken. Maak je geen zorgen, want als je je account wilt verwijderen kun je hier checken hoe dat moet. We moeten er wel bij zeggen dat niet alle informatie over jou volledig zal verdwijnen. Maar als je op de juiste plekken je gegevens verwijdert kun je er wel voor zorgen dat niemand er meer iets mee kan doen of het kan zien.

Stap 1: Maak een back-up van je informatie op Facebook

Voor dat je je Facebook-account verwijdert moet je niet vergeten om een back-up te downloaden. Je wilt misschien wel van je account af, maar in sommige gevallen is het zonde om zomaar alles weg te gooien. Er kunnen nog foto’s op staan die je nergens ander hebt of gesprekken die je ooit moet kunnen terugzien. Als je deze stappen volgt krijg je alle informatie netjes in een zip-bestand op je computer. Als je op Facebook zit ga dan rechtsboven naar het pijltje wat naar beneden wijst. Klik hierop en selecteer ‘instellingen’. Ga in dit menu in de linker balk naar ‘algemeen’ en dan zie je helemaal onderaan de optie ‘een kopie downloaden’ verschijnen. Hier klik je op en vervolgens klik je op ‘mijn archief starten’. Nu heb je een zip-bestand gedownload met al je gegevens van Facebook. Zorg dat je ‘m ergens bewaart waar-ie veilig is en jij ‘m kunt vinden.

 

Stap 2: Check de apps die gelinkt zijn

Als je een kopie hebt van je gegevens is het tijd om te checken welke apps informatie over jou weten, verzamelen of versturen. Hiervoor ga je in hetzelfde menu in de linker balk naar ‘apps’. Je kunt hier zien welke apps verbonden zijn met Facebook en wie de informatie mag zien. Meer informatie daarover kun je hier checken. Deze apps moet je verwijderen om ervoor te zorgen dat ze niet meer verbonden zijn met Facebook. Houd er wel rekening mee dat je sommige apps niet kunt gebruiken zonder Facebook. Op de meeste apps kun je gelukkig ook met een ander sociaal medium of e-mailadres en wachtwoord inloggen. Dit moet je vervolgens nog wel even doen bij al je apps. Het verwijderen van de apps in Facebook doe je door er met je muis overheen te gaan. Vervolgens klik je op het kruisje wat nu naast de app verschijnt.

 
Als je alle apps hebt verwijderd scroll dan een klein stukje naar beneden tot je het kopje ‘apps, websites and plugins’ ziet. Onder dit kopje klik je op bewerken en daarna klik je op ‘platform uitschakelen’. Nu sturen jouw apps geen informatie over jou naar Facebook en andersom.

 

Stap 3: Check welke informatie overblijft op de apps zelf

Helaas zijn we nog niet klaar want sommige apps houden nog informatie over jou vast die je ooit hebt verstrekt. Gelukkig staat er in de verklaring van rechten en verantwoordelijkheden van Facebook dat deze apps de verzamelde informatie moeten verwijderen als jij dat vraagt. Je moet ze hiervoor wel zelf benaderen, want er is helaas is er geen handige knop voor. De enige app waar je de informatie niet kan laten verwijderen is Instagram. Aangezien Instagram van Facebook is is het niet gebonden aan deze verklaring.

Stap 4: Schoon je geschiedenis op Facebook

Je hebt nu een back-up en apps houden niets meer bij en geven niets meer door aan Facebook. Nu moet je er nog voor zorgen dat adverteerders niet bij je overige informatie komen. Zij mogen in principe niet meer jouw gegevens gebruiken tenzij jij ze daar ooit toestemming voor hebt gegeven. De informatie die zij gebruiken voor advertenties zijn onder andere ook verschillende trefwoorden uit berichten die jij ooit op Facebook hebt gezet. Om ervoor te zorgen dat niemand meer bij je berichten en likes komt moet je ze verwijderen. Dit doe je door rechtsonder bij je omslagfoto op ‘activiteitenlogboek weergeven’ te klikken. Hier heb je een overzicht van alle berichten die jij hebt gepost of geliked. Zodra je op het potlood-icoon rechts naast de post klikt kun je de post of like verwijderen. Hier ben je uiteraard wel even mee bezig en zeker als je een actieve gebruiker was. Toch is dit de enige manier om zeker te weten dat niemand er meer bij kan.

 

Stap 5: Delete je Facebook-account

Dan is het nu tijd om je Facebook-account te verwijderen. Hiervoor moet je naar deze pagina gaan. Vervolgens klik je op ‘mijn account verwijderen’ en dan moet je nog even bevestigen. Facebook stuurt je vervolgens nog een e-mail waarin je je handeling nogmaals moet bevestigen. Als je deze na een paar minuten niet ziet check dan ook even de map voor ‘ongewenste e-mail’. Je account is nog niet gelijk verwijderd na deze stap, maar je hoeft nu niets meer te doen. Let erop dat je de komende veertien dagen niet meer inlogt op Facebook, ook niet via apps. Facebook herstelt namelijk je account zodra je dat doet. Je informatie is volgens Facebook binnen dertig dagen verwijderd. Toch kan sommige informatie nog op een back-up terechtkomen dus je moet ervan uitgaan dat je account na negentig dagen volledig is verwijderd.

Reageer op artikel:
Check deze vijf stappen als je je Facebook-account wilt verwijderen
Sluiten