Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Home 21 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

China 3D-print een landhuis én appartementencomplex van vier etages

Wauw! In de westerse wereld wordt momenteel veel geëxperimenteerd met het 3D-printen van huizen. In China… doen ze het gewoon. Vorig jaar printte het bedrijf WinSun binnen 24 uur tien huizen, nu maakten ze in één keer een appartementencomplex van vier verdiepingen én een landhuis!

De WinSun-printer werkt met sneldrogend cement, dat is aangevuld met vergruisd industrieel afval zoals glas en metaalslakken. Winsun is nog niet zo ver dat ze de gebouwen in één keer neerzetten: het gaat om grote prefab-onderdelen die laagje voor laagje worden opgebouwd door een enorme cementprinter. De stukken worden vervolgens naar de bouwplaats vervoerd en daar verrezen binnen de kortste keren de twee gebouwen.

De muurgedeelten zijn grotendeels hol, met een zigzagpatroon aan de binnenkant voor de stevigheid. Op die manier is er in de muur zelf ruimte om isolatie aan te brengen, en is een spouw niet nodig. Deze manier van fabriceren bespaart tot wel zestig procent aan afval, en ruim vijftig procent aan arbeidskosten. Goed nieuws voor bouwbedrijven, maar niet voor bouwvakkers dus… WinSun schat de kosten voor het landhuis op een zéér schappelijke 138.000 euro.

De projecten staan als showmodellen op een industrieterrein in Suzhou, maar voldoen in principe aan alle bouweisen: je zou er zó in kunnen trekken!

[RELATED_ARTICLE article_id=”168816″]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
China 3D-print een landhuis én appartementencomplex van vier etages
Sluiten