Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 1 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

China bouwt ‘s werelds eerste tram op waterstof, om smog te bestrijden

China is een economische grootmacht, maar betaalt daar ook een hoge prijs voor. Veel steden zijn zó vervuild dat er op een slechte dag geen zonnestraal te zien is, en iedereen met mondkapjes rondloopt.

Het land onderneemt stappen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals dit nieuwe openbaar vervoermiddel: een tram op waterstof! Het voertuig rijdt op brandstofcellen, en de enige uitstoot is waterdamp.

De tram ziet er behoorlijk slick en snel uit, maar écht hard gaat ‘ie niet: ongeveer zeventig kilometer per uur. Op een volle tank rijdt ‘ie ongeveer honderd kilometer, maar het vullen duurt slechts een paar minuutjes.

Het is de bedoeling dat deze trams de komende jaren worden ingezet om de belabberde luchtkwaliteit in veel Chinese steden te verbeteren. Voor het zover is moeten er wel nog heel wat rails gebouwd worden. In geheel China ligt er op dit moment ongeveer honderddertig kilometer aan trambanen. Ter vergelijking: alleen in Amsterdam al ligt er 213 kilometer! China is van plan om de netwerken binnen vijf jaar uit te breiden naar bijna tweeduizend kilometer. Men lijkt dus serieus werk te maken van waterstoftechnologie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
China bouwt ‘s werelds eerste tram op waterstof, om smog te bestrijden
Sluiten