Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Digital 3 december 2019

China is klaar met deepfakes: maken en verspreiden straks bestraft

De technologieën om deedfake-video’s en -geluid te maken zijn in de laatste jaren bijzonder geavanceerd geworden. Dit is een probleem, aangezien nep- en echt nieuws hierdoor bijna niet meer van elkaar te onderscheiden is. De Chinese overheid steekt nu een stokje voor deze deepfakes.

De Cyberspace Administration of China (CAC) heeft daarom volgens Reuters nieuwe regelgeving ingevoerd. Die nieuwe regels leggen een ban op het publiceren en verspreiden van nepnieuws die met kunstmatige intelligentie (AI) en virtual reality (VR) is gemaakt.

China gaat maken en verspreiden van deepfakes verbieden

‘Deepfakes’ zijn een steeds grotere bedreiging voor online privacy. Middels geavanceerde technologieën als AI en VR kunnen beelden en geluidsopnamen zo worden gemanipuleerd dat ze haast niet van echt te onderscheiden zijn. Neem de neppe opnamen met social media en een probleem is geboren. Want via social media kan dit nepnieuws heel snel een groot publiek bereiken.

China gaat het maken en verspreiden van deze zogenaamde deepfakes aan banden leggen. De nieuwe regels gaan in per 1 januari 2020. Wie nog wel gebruik maakt van AI en VR voor het maken van content moet dat duidelijk weergeven in het materiaal. Daarnaast moeten de kanalen die content verspreiden zelf detecteren of er sprake is van deepfake-content.

Deepfakes China
(Bron: ANP /
Alexandra Robinson / AFP)

Nepnieuws bedreiging voor Chinese staat

De video’s en geluidsopnamen die worden gemanipuleerd doen voorkomen alsof iemand iets heeft gezegd of gedaan dat ze niet hebben gezegd of gedaan. En dit kan er eng echt uitzien. Dit nepnieuws kan vervolgens worden gebruikt om een publiek te manipuleren. Volgens het CAC kan dit politieke risico’s creëren, het de sociale orde verstoren en een negatieve impact op de nationale veiligheid en sociale stabiliteit hebben.

Nog niet eerder deepfakes gezien? Check dan hieronder de interessante YouTube-video van The New York Times.

Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt is strafbaar. Het is echter nog niet bekend hoe de CAC op de regels zal toezien. Het is namelijk erg lastig om deepfakes, en de makers er van, op te sporen.

Reageer op artikel:
China is klaar met deepfakes: maken en verspreiden straks bestraft
Sluiten