Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 10/11/2018

Hoezo gezichtsherkenning? Chinese politie herkent je aan je looppatroon

We kennen allemaal gezichtsherkenning, maar er is ook nog zoiets als gait recognition. Bij gait recognition wordt er niet gekeken naar je gezicht, maar de manier waarop je loopt. De technologie is niet nieuw en wordt al een tijdje bestudeerd door wetenschappers in Japan, Engeland en Amerika. Het Chinese bedrijf Watrix komt nu echter met een commerciële implementatie en de Politie in China is er al mee aan het experimenteren.

Niet voor de gek te houden door raar lopen

Watrix is een beveiligingsfirma en heeft een nieuw gait recognition systeem ontwikkeld dat mensen zou kunnen herkennen tot op een afstand van ruim 50 meter. Dit doet het systeem door te analyseren hoe iemand loopt en dit te vergelijken met eerder opgeslagen beelden. Waar je met gezichtsherkenningssoftware problemen krijgt als iemand een masker op heeft of als de camera het gezicht net vastlegt in een rare hoek, heb je daar geen problemen mee met gait recognition. Je zou het systeem van Watrix volgens de CEO Huang Yongzhen zelfs niet voor de gek kunnen houden door raar te lopen, omdat het je hele lichaam analyseert.

Watrix gait recognition

Accuraat in 94 procent gevallen

Om iemand te kunnen herkennen krijgt het Watrix systeem eerst een video waarop de persoon aan het lopen is. Het lichaam wordt door de software vervolgens geoutlined, waarop een model wordt gemaakt van het looppatroon. Het gait recognition systeem zou volgens Watrix zelf in 94 procent van de gevallen accuraat zijn. Of dit zo is, is echter nog niet onder de loep genomen door een onafhankelijk bedrijf. Ook is het zo dat de analyse op het moment (nog) niet live gebeurt.

Gait recognition al ingezet in China

Het Watrix systeem heeft de bekende griezelige vibe, die we kennen uit dystopische films waarin iedereen nauwlettend in de gaten gehouden wordt. Vooral het feit dat het in China wordt ingezet, lijkt niet al te veel goeds te voorspellen. Het systeem wordt door de Chinese politie al gebruikt in Beijing en Shanghai. Dit maakt deel uit van een project om in het hele land AI toezicht te implementeren. Aan de andere kant lijken we zelfs in het westen dagelijks bespied te worden door onze telefoons en computers. Zo geeft je browser bijvoorbeeld soms ook privé informatie over je weg. Dit is hoe je checkt welke informatie dat is.

Engadget

Reageer op artikel:
Hoezo gezichtsherkenning? Chinese politie herkent je aan je looppatroon
Sluiten