Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 11 feb 2019

China is weer bezig: hersenlezende headset getest op scholieren

Het lijkt erop dat ze er in China niet op kunnen wachten totdat we eindelijk in een soort dystopische wereld zijn beland. Zo herkent de Chinese politie je aan je looppatroon, spotten ze verdachten met Smart Glasses en hebben scholieren uniformen die ze in de gaten houden. Dat lijkt allemaal niet genoeg te zijn, want er is weer iets nieuws bedacht. Onlangs werd namelijk ook nog een hersenlezende headset getest op zo’n 10.000 Chinese leerlingen.

Headband meet concentratieniveau

Het gaat om de Focus headset van het Amerikaanse bedrijf BrainCo uit Massachusetts en de bedoeling is officieel om leerlingen te helpen het beste uit zichzelf te halen. De headset geeft namelijk door middel van lampjes aan wat het concentratieniveau van de drager is en daardoor zouden bijvoorbeeld docenten kunnen zien of iemand nog wel aan het opletten is of juist stiekem een dutje doet.

gedachtenlezende headset BrainCo
Foto: BrainCo

Gamen met concentratieniveau

Zoals gezegd deden zo’n 10.000 leerlingen mee aan de test en dat betekent dat ze de headset gedurende 21 dagen op moesten houden tijdens de les. De docenten konden vervolgens niet alleen aan de lampjes op de hoofdband zien wat het aandachtsniveau was, maar via de bijbehorende app konden ze ook checken wat het gemiddelde aandachtsniveau was. Verder moesten de leerlingen ook thuis elke dag zo’n 25 minuten de band opzetten, terwijl ze aan de slag gingen met spelletjes op hun smartphone. Deze games zouden ze helpen om zich beter te kunnen concentreren. Hoe meer de leerlingen zich concentreerder, hoe verder ze ook kwamen in het spel.

BrainCo headset training
Foto: BrainCo

Hogere cijfers

Natuurlijk is het de vraag of de headset niet gigantisch inbreuk maakt op de privacy van de leerlingen. BrainCo oprichter Bicheng Hang geeft echter aan dat er ook behoorlijke voordelen zijn voor de leerlingen zelf. Zo zouden docenten bijvoorbeeld door de feedback hun lessen kunnen verbeteren en leerlingen gerichtere zorg kunnen geven. Ook zouden de cijfers van de deelnemers 10 procent hoger zijn geworden en zouden ze daarbij minder tijd nodig hebben voor hun huiswerk.

BrainCo headset
Foto: BrainCo

Geen sterk wetenschappelijk bewijs

Russel Barkley van de Virginia Commonwealth University is echter niet helemaal overtuigd en geeft aan dat er geen sterk wetenschappelijk bewijs is dat deze vorm van aandachtstraining echt werkt. Vaak zouden er wel verbeteringen waargenomen worden, maar zouden deze te danken zijn aan een placebo-effect. Sandra Loo van de University of California, Los Angeles geeft weer aan dat EEG-metingen wel worden gebruikt om aandachtsstoornissen vast te stellen, maar dat dit alleen effectief kan in combinatie met andere metingen.

Hoe dan ook lijkt de band ons weer een stap dichter bij de welbekende dystopische wereld te brengen die we uit science fiction films en series kennen. Gelukkig kan de headset niet echt je gedachten lezen, maar wie weet dat er uiteindelijk een versie komt die dat wel kan. Gelukkig kan hersenlezende tech ook ingezet worden voor wat vrolijkere dingen. Zo kun je met deze kit software maken die je met je gedachten bestuurt.

New Scientist

Reageer op artikel:
China is weer bezig: hersenlezende headset getest op scholieren
Sluiten