Ilona Braam
Ilona Braam Tech 2 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Gezondheid Chinese kleuters wordt dagelijks gecheckt door robot

China lijkt niet te kunnen wachten om voor 100 procent te veranderen in een science-fiction wereld en om de zoveel tijd horen we weer iets nieuws over robots en kunstmatige intelligentie. Zo werden onlangs hersenlezende headsets op scholieren getest en is de Chinese politie al bezig met gait recognition om mensen aan hun looppatroon te kunnen herkennen. Ook kleuters ontkomen niet aan de sci-fi wereld en een nieuw rapport laat weten dat ze tegenwoordig elke dag een gezondheidscheck krijgen van de robot Walklake.

Gezondheid robot op duizenden scholen

Op meer dan 2.000 kleuterscholen in China zou de robot zijn geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat het allemaal goed gaat met de gezondheid van de kinderen. Gelukkig hebben ze eraan gedacht dat niet alle kinderen robots even leuk vinden en zelfs als iets bedreigends zouden kunnen beschouwen. Al helemaal een robot die een check komt uitvoeren. Daarom heeft Walklake een schattig uiterlijk gekregen met felle kleurtjes om de kids gerust te stellen.

Walklake robot China kinderen

Korte check van drie seconden

De bedoeling is dat de schattige robots elke dag een check van zo’n drie seconden uitvoeren bij iedere kleuter. Deze check bestaat uit het detecteren van tekenen die mogelijk zouden wijzen op een ziekte. De kinderen moeten hiervoor hun gezicht, ogen, keel en handen laten zien en een andere sensor checkt weer de temperatuur van de kleine leerlingen. Mocht een robot aanleiding hebben om te denken dat een kleuter ziek is of gaat worden, wordt er een menselijke medewerker erbij gehaald om zelf nog een evaluatie te doen. De bots checken op veel voorkomende ziektes, waaronder ook de hand-voet mondziekte.

Walklake robot kinderen China

En de privacy?

Op deze manier zouden ziektes gedetecteerd kunnen worden nog voordat ze volop uitbreken en andere kinderen besmet worden. Op zich is dat een goed streven, hoewel er wel wat privacy overwegingen zijn. Vooral in China, waar er steeds meer wordt getrackt, is de vraag wat er precies met de verzamelde data gebeurt. Niet iedere ouder zal het even fijn vinden dat er elke dag robots met camera’s door de school lopen.

Het lijkt soms een beetje een tweestrijd te zijn als we het hebben over robots. Aan de ene kant kunnen ze ontzettend handig zijn, maar aan de andere kant kunnen ze ook weer je privacy aantasten en we weten allemaal wat ze uiteindelijk in sommige science fiction films doen. In andere films doen ze ook weer erg onnatuurlijke dingen, zoals in “I am Mother” van Netflix. In deze Netflix Original hebben we te maken met een robotmoeder, die een menselijke baby opvoedt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Slashgear

Reageer op artikel:
Gezondheid Chinese kleuters wordt dagelijks gecheckt door robot
Sluiten