China kopieert auto’s? Neeeee hoor!

Eerlijk is eerlijk: China heeft enorme stappen gezet op economisch gebied en ook qua producten. Was voorheen zo’n beetje alles uit China een cheap knock-off, inmiddels bewijzen Chinese fabrikanten het licht gezien te hebben. Volgde de Chinese auto-industrie dit voorbeeld maar, want het blijft huilen.

Chinese automerken klonen zo’n beetje elk succesvol model dat zij kunnen vinden. En dat is behoorlijk genant, temeer omdat het vaak gaat om auto’s die zeer herkenbaar zijn. Derhalve kún je simpelweg niet ontkennen dat een product gejat is, maar toch doen de fabrikanten alsof er niets aan de hand is. Het laatste bewijs: deze BAIC BJ80 PHEV: het lelijke broertje van de Iconische Mercedes-Benz G-Klasse.

Chinese G-Class – copycat 🙈

A post shared by Tobias Mueller (@tobymueller) on

Deze schaamteloze kopie is de laatste in een lange reeks van ordinair jatwerk van Chinese autofabrikanten. Kijk en huiver:

Landwind X7

Lijkt totaaaaaaal niet op de Range Rover Evoque.

Bron: Carscoops

Zotye SR9

Neem even je tijd om de verschillen te spotten tussen de Zotye SR9 en de Porsche Macan. Inderdaad: die zijn er vrijwel niet.

Bron: Autovisie

Lifan Xuanlang

De designers van de Lifan Xuanlang vinden de Ford S-MAX een verschrikkelijk lelijke auto en verwerpen elke insinuatie van enige gelijkenis.

Bron: AutoWeek

BYD S7

BYD staat voor ‘Build Your Dreams’. Kennelijk dromen ze bij de fabrikant over de Lexus RX.

Bron: ChinaAutoweb

Geely GE

Geely bouwt werkelijk waar de gierigste en onveiligste stadsautootjes, maar hey…. een Chinese Rolls-Royce Phantom is ook lang niet gek.

Bron: PSFE

Brilliance V5

Met zo’n naam mag je iets briljants verwachten. Is het ook geworden, alleen bestond dit briljante idee al en luistert het naar de naam BMW X1.

Bron: YallaMotor

Zotye E30

Kijk, daar zijn onze vrienden van Zotye weer. Zotye houdt ook rekening met de minder vermogende Chinees: niet alleen rippen ze een Porsche Macan, ze draaien ook hun hand niet om voor deze kopie van de Smart Fortwo. Deze heeft alleen een topsnelheid van 75 km/u, maar da’s niet erg, toch?

Bron: AutoExpress

Zotye X7

Nou vooruit, zullen we nog één keer Zotye doen? Een SUV voor het volk! Een echte stoere Volkswagen. Omdat zoiets als een Volkswagen Tiguan natuurlijk nog niet bestaat, bedacht Zotye het zelf maar even.

Ondanks alle kopieën en gebrek aan creativiteit gaat het goed met de auto-industrie in China. Hier lees je een achtergrondverhaal over waarom China de elektrische autorevolutie zal leiden.

Dit artikel verscheen als eerste op Manners.nl.