Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 23 jul 2020

China lanceert succesvol de Tianwen-1-raket naar Mars

China heeft afgelopen ochtend de Tianwen-1 naar Mars gestuurd. Het is de eerste grote interplanetaire missie voor het land.

Vorige week lanceerden de Verenigde Arabische Emiraten al hun missie naar Mars. Zij sturen een satelliet naar de rode planeet. Daarmee willen ze het klimaat en de atmosfeer meten.  China gaat wat verder. Het stuurt onder de naam Tianwen-1 een satelliet, lander en rover naar Mars. Het is daarmee naar de Verenigde Staten het tweede land dat een rover bestuurt op de planeet. Tenminste, als alles goed gaat. Zo’n 50 procent van de missies naar Mars zijn in het verleden mislukt.

China is op weg naar Mars

De Tianwen-1 is door de Chinezen gelanceerd door middel van een Long March 5-raket vanaf de lanceerplaats in Wenchang. De March 5 is een van de krachtigste raketten van het land en is voor de vierde keer ooit gelanceerd. Bovendien is dit de eerste interplanetaire missie van China. Met het ruimteprogramma wil het land definitief meedoen in ruimtestrijd tussen de verschillende grootmachten.

Met het Tiamen-1- project wil China onderzoek doen op Mars. De satelliet probeert Mars in kaart te brengen van boven terwijl de lander en rover naar de oppervlakte van de planeet gaan. Zo is het onder meer de bedoeling van de rover om de grond van de planeet te onderzoeken en proberen te achterhalen hoe magnetische velden op Mars werken. Overigens gaat het nog wel even duren, aangezien de reis zeven maanden duurt. Dit is langer dan normaal omdat het naar een wat verdere locatie op de planeet gaat.

Tianwen-1 Mars China
Het Tianwen-1 project op Mars. (Afbeelding: Nature Astronomy)

Ook de Verenigde Staten hebben plannen

Na de Verenigde Arabische Emiraten en China volgt er deze maand nog een missie naar Mars. NASA is van plan om op 30 juli of iets later naar de planeet te vliegen. De Verenigde Staten hebben al een rover op Mars, maar willen een vernieuwde versie naar de planeet brengen. Deze heeft ook een helikopter bij zich. Het is voor het eerst dat een voertuig over de oppervlakte van een andere planeet vliegt.

Reageer op artikel:
China lanceert succesvol de Tianwen-1-raket naar Mars
Sluiten