Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 17 jan 2018

Lasers: China presenteert succesvol plan om ruimteafval uit de weg te ruimen

Ergens is het ironisch: we willen Mars koloniseren omdat we de aarde aan het uitputten zijn, maar ondertussen creëren we in de ruimte hetzelfde probleem. De afgelopen decennia is er immers talloze keren ruimteafval achtergelaten in het heelal. Afgestoten onderdelen van raketten, verloren geraakte instrumenten en andere restanten.

Chinese doorbraak rondom ruimteafval

Er mag dan misschien meer ruimte zijn voor afval, maar het is geen goede zaak. Daarom worden er steeds vaker voorstellen gedaan om daar wat aan te gaan doen. Maar ja, hoe maak je korte metten met ruimteafval die zo ver weg door het heelal dwarrelt? We hebben de meest bizarre oplossingen voorbij zien komen. Denk aan machines die het afval komen opeten, of kanonnen die vanaf onze aardbol de boel opblazen.

Ruimteafval

Chinese onderzoekers beweren nu een doorbraak te hebben gerealiseerd. Onderzoekers uit China hebben op succesvolle wijze een relatief drastische oplossing gesimuleerd. Het gaat om een orbitaal ruimtestation die met een laser puin uit de weg kan ruimen. Het systeem stuurt twintig salvo’s van licht per seconde af op kleiner afval, twee minuten lang.

Dat is volgens de onderzoekers genoeg om het afval uit de weg te duwen. Zo hoeven ruimtevoertuigen niet hun koers aan te passen. In de meeste gevallen kan er echter compleet korte metten met het afval gemaakt worden. Het team heeft ook een voorstel voor hoe de speciale stations gelanceerd kunnen worden. Alles is met de huidige middelen volledig uitvoerbaar.

Onlangs moest de crew van het International Space Station zelfs bijna evacueren omdat er puin in de weg zat. Het is dus niet zomaar een ‘milieuprobleempje’.

Belangrijke vragen moeten gesteld worden

Toch blijven er een paar vragen open staan. Hoeveel van deze stations ga je nodig hebben, en waar blijven ze hangen? Bovendien vragen critici zich af of China het enkel voor afval zal gebruiken. Je kunt dergelijke systemen immers ook als een wapen inzetten. Bovendien zijn er internationale samenwerkingen nodig om dit echt effectief uit te voeren. Tot dan blijft het bij een simulatie.

De kans is echter groot dat er actie ondernomen gaat worden. Misschien niet met dit plan, maar dat er een oplossing nodig is, wordt steeds duidelijker. Onlangs moest de crew van het International Space Station zelfs bijna evacueren omdat er puin in de weg zat. Het is dus niet zomaar een ‘milieuprobleempje’.

De grote, inactieve satellieten en ander afval zal met deze doorbraak niet uit weg geruimd worden, maar het is een begin. Een begin dat nu al een groot gedeelte van de huidige problemen kan gaan voorkomen. Lees hier ook meer over de bizarre ruimteplannen van Elon Musk!

 

Reageer op artikel:
Lasers: China presenteert succesvol plan om ruimteafval uit de weg te ruimen
Sluiten