China stuurt eerste 6G-satelliet de ruimte in om te testen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F11%2Fnasa-yZygONrUBe8-unsplash.jpg)
Hoewel 5G net in Nederland verkrijgbaar is, zijn ze in China al bezig met 6G. Het heeft de eerste satelliet al de ruimte ingestuurd.
Hoewel je 5G nu in Nederland kunt gebruiken, staat het nog in de kinderschoenen. Verbindingen moeten veel sneller worden, maar dat gebeurt waarschijnlijk pas over een paar jaar. Naast de doorontwikkeling van 5G, zijn landen nu al bezig met 6G. China claimt nu ’s werelds eerste 6G-satelliet in de ruimte te hebben gelanceerd, meldt Techradar.
Van 5G naar 6G
Door middel van de satelliet waarbij 6G-technologie is toegevoegd, is het de vraag of het echt Chinese programma echt de toekomst gaat zijn voor 6G. Er heersen nog een hoop vragen of de geïntegreerde intelligentie en een nieuw spectrum de snelheid en capaciteit flink gaat opvoeren.
Als de Chinezen succesvol zijn dan wordt de nieuwe 6G technologie 100 keer zo snel als 5G. Het maakt dan gebruik van het terahertz spectrum. Wel moeten de telefoons beperkte verwerkingscapaciteit verbeteren. Die technologie is er nog niet, waardoor het nu nog geen zin heeft.
Mocht dit wel lukken dan kan dit enorme mogelijkheden betekenen voor mobiele technologie. Dan zal XR gigantisch verbeteren. Denk hierbij aan de toepassing van virtual reality en augmented reality, wat een flinke stap voorwaarts kan maken.
Testen
Het programma bevindt zich zoals gezegd in een testfase, maar China heeft er al het geloof in dat het 6G terahertz spectrum ook in de ruimte zal werken. Dat doet men vooral om de verbindingen in de ruimte te testen. De nieuwe frequentie moet ervoor zorgen dat er minder transmissie verloren gaat en dat er minder energie nodig is.
Toch is dit niet het enige 6G-project. Verschillende landen zijn en bedrijven zijn al bezig om het verder te ontwikkelen. Zo is bijvoorbeeld ook Samsung bezig met het ontwikkelen van de technologie. De vooruitzichten zijn nu dat mogelijk in 2030 de consument van het nieuwe netwerk gebruik kan maken.