Ilona Braam
Ilona Braam Tech 29 dec 2018

Tijd van spijbelen voorbij in China door slim uniform met locatie tracking

Bijna iedereen heeft vroeger wel eens gespijbeld en vaak wordt spijbelen gezien als iets dat er af en toe bij hoort gedurende je schoolleven. In China denkt men daar echter duidelijk anders over en zijn er nu redelijk verontrustende maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat leerlingen in het gareel worden gehouden. Op verschillende scholen in de  Chinese provincie Guizhou moeten leerlingen tegenwoordig een “slim uniform” aan, dat hun locatie nauwkeurig bijhoudt.

Slim uniform met chips

De slimme uniformen worden nu al door leerlingen op tien verschillende scholen gedragen. Om in de gaten te houden waar de leerlingen zich bevinden, heeft het uniform twee chips verwerkt in de schouders. Dankzij de chips kan de school precies zien waar en wanneer leerlingen de school betreden of verlaten. En mocht je als leerling toch een ontsnappingspoging ondernemen, gaat er een alarm af als het nog geen tijd is om de school te verlaten.

China slim uniform leerlinging

Gezichtsherkenning en anti-slaap maatregelen

Slimme spijbelaars zullen waarschijnlijk meteen bedenken dat ze ook iemand anders lief aan zouden kunnen kijken om met het uniform de school in te lopen. Helaas gaat echter ook dat niet op, aangezien er bij de ingang van de school gezichtsherkenningssoftware aan de slag gaat om te checken dat de juiste persoon wel in het uniform zit. En om ervoor te zorgen dat leerlingen daadwerkelijk opletten in de les, kan het uniform als diabolische cherry on top ook nog detecteren of  iemand in slaap is gevallen.

Lin Zongwu, de directeur van één van de deelnemende scholen, geeft aan dat de locatie van leerlingen na schooltijd niet meer wordt bijgehouden. En dat zou best waar kunnen zijn, maar toch lijkt dit nieuws als het begin van een spannende maar dystopische science fiction film. Onlangs kwam ook al in het nieuws langs dat de Chinese politie eigenlijk geen gezichtsherkenningssoftware meer nodig heeft, maar je zou kunnen herkennen aan je looppatroon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Reageer op artikel:
Tijd van spijbelen voorbij in China door slim uniform met locatie tracking
Sluiten