Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 11 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

China wil een stuk zee hebben, bouwt een eiland om het te kunnen claimen

Ons land ligt aan de Noordzee, en een deel ervan is min of meer van ‘ons’. Wij mogen een stukje gebruiken om bijvoorbeeld te vissen, of naar olie te boren, en dat geldt ook voor onze buurlanden. Maar wat doe je als je graag een stukje zee wilt gebruiken, maar dit véél te ver uit je kust ligt? In China weten ze het wel: een eiland bouwen zodat je een deel van de zee kunt claimen!

Verschillende Chinese schepen zijn al een tijdje bezig om eilandjes aan te leggen in de Zuid-Chinese Zee. Door middel van baggerschepen, die zand van de bodem zuigen, worden een paar zandbanken opgehoogd en met elkaar verbonden. Dat blijkt althans uit deze satellietbeelden van de Asia Maritime Transparency Initiative.

Nu heeft China dus ineens ‘land’ in het gebied, waardoor ze het stuk oceaan willen claimen! Niet alleen ligt het dicht bij verschillende belangrijke scheepvaartroutes, men vermoedt dat er op die plek ook olie in de grond zit. Dat het de Zuid-Chinese Zee heet betekent natuurlijk niet dat hij helemaal van China is, maar het land zelf denkt daar toch anders over; tot ergernis van de buurlanden!

Het gebied ligt ongeveer 1300 kilometer(!) van de Chinese kust, terwijl het slechts tweehonderd kilometer van de Filippijnen afligt. Stel je voor dat Nederland ineens een eiland op zou spuiten tussen Schotland en Ierland!

Dat beeld is natuurlijk wel grappig, maar voor de buurlanden van China is het niet echt lachen geblazen. Die hebben nu een stukje zee voor de voordeur waar iemand anders de baas speelt! Sowieso geven de satellietfoto’s een bizar beeld van wat China in de Zuid-Chinese Zee aan het uitspoken is. Op de site van de Asia Maritime Transparency Initiative lees je alle ins en outs over deze curieuze situatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
China wil een stuk zee hebben, bouwt een eiland om het te kunnen claimen
Sluiten