Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Home 20 aug 2014

Chinese jongen krijgt eerste nekwervel uit een 3D-printer

Primeur voor het universitair medisch centrum in Beijing! Een twaalfjarige jongen had een tumor in zijn nek, waardoor een wervel gedeeltelijk verwijderd moest worden. Een behoorlijk linke ingreep, die maar in vijf ziekenhuizen in geheel China(!) uitgevoerd kon worden.

In plaats van een traditioneel implantaat koos het ziekenhuis voor een op maat gemaakt exemplaar uit een 3D-printer om de nekwervel te vervangen. De vervanger is bijna massief en werd geprint uit titaniumpoeder. Door het implantaat lopen veel kleine ‘tunneltjes’: het is de bedoeling dat het bot daar in groeit, waardoor het stevig in de nek verankerd komt te zitten.

Normaal gesproken wordt een stuk metaal met schroeven een paar maanden gefixeerd, tot de nekwervel hersteld is. Omdat het geprinte implantaat al precies op maat gemaakt is, gaat het herstel een stuk rapper en komen er geen schroeven en klemmen aan te pas; óók erg fijn!

Voor zover bekend is dit de eerste keer dat iemand een op maat geprinte botprothese in zijn lichaam krijgt. De behandelmethode komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen: er werd al vijf jaar aan gewerkt en de methode haalde erg goede resultaten bij dieren. Volgens de artsen is deze nieuwe manier een stuk vriendelijker voor de patiënt. Als we de werktuigen en metalen constructies uit het filmpje daarnet even zagen, denken we dat ze gelijk hebben!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chinese jongen krijgt eerste nekwervel uit een 3D-printer
Sluiten