Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Home 20 okt 2013

Chinese wetenschappers ontwikkelen internetverbinding via LED-licht

Chinese wetenschappers hebben een manier gevonden om internetverkeer via lampen te laten lopen. Het idee voor ‘Li-Fi’ (Light Fidelity) internet bestond al een tijdje maar voor zover bekend is dit de eerste keer dat het in de praktijk wordt toegepast.

De LED-lamp met ingebouwde microchips kan een verbindingssnelheid behalen van 150 megabit per seconde, en kan maximaal vier computers tegelijk van een verbinding voorzien. Lampen knipperen met een bepaalde frequentie, door deze frequentie te veranderen kan een lichtstraal dus informatie doorsturen naar een ontvanger. Omdat de lichtfrequentie erg hoog ligt, merk je het niet eens en zijn er (theoretisch) enorme internetsnelheden mogelijk!

Volgens de onderzoekers is licht een veel efficiëntere manier om internetverkeer te vervoeren dan radiogolven: het prototype bestaat uit een LED-lamp van één watt. Een nadeel is wel dat je computer in het licht van de betreffende lamp moet staan. Het verkeer kan niet door muren heen, wat met radiogolven wel kan.

Volgens de onderzoekers duurt het nog wel vrij lang voor de ‘internetlamp’ op de markt gebracht kan worden. Er bestaan nu een paar prototypes, maar de techniek bevindt zich nog in de experimentele fase.

Foto: Wikipedia

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chinese wetenschappers ontwikkelen internetverbinding via LED-licht
Sluiten