Christopher Nolan verklaart opmerkelijke keuzes in Oppenheimer

Films & Series Jeroen Kraak 24 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Naast Barbie is Oppenheimer op dit moment de grote hit in de bioscopen. Christopher Nolan is de maker van laatstgenoemde film en heeft bij het maken een opmerkelijke beslissing genomen.

Christopher Nolan is een van de grootste regisseurs in Hollywood. Films als Inception, The Dark Knight en Interstellar zijn stuk voor stuk hits. Zijn nieuwste kunstje is Oppenheimer, en daarin heeft hij iets anders gedaan dan anders.

Christopher Nolan kleurt Oppenheimer

Oppenheimer gaat over de Amerikaanse natuurkundige J. Robert Oppenheimer. Hij was directeur van het Manhattanproject, het project waarin de eerste atoombommen werden ontwikkeld. Het is de tweede historische film die Christopher Nolan heeft gemaakt, en daarin heeft hij een opmerkelijke keuze gemaakt.

Als je naar Oppenheimer bent geweest, of trailers hebt gezien, heb je gemerkt dat de film zowel delen in zwart-wit als kleur heeft. Dit heeft regisseur Christopher Nolan gedaan met een speciale reden. Nu vertelt hij over het opmerkelijke besluit.

Christopher Nolan doet dit om de perspectieven van de hoofdrolspelers te verduidelijken. De delen in zwart-wit laten de standpunten zien van Lewis Strauss, terwijl de delen in kleur de ideeën van Robert Oppenheimer laten zien.

Dit is de reden

Christopher Nolan liet weten dat hij het script voor de film in de eerste persoon schreef. Hierdoor moest het verhaal gestroomlijnder worden. Door de enorme cast die meedoet en verschillende gebeurtenissen op verschillende tijden en plaatsen kan het namelijk erg ingewikkeld worden.

Met een langere speelduur (drie uur) en het gebruik van de kleuren moest het allemaal nog simpeler worden, zodat iedereen het verhaal makkelijker kan volgen. Ook is het hierdoor makkelijker om in Oppenheimer te zien wat objectief of juist subjectief is.

De echt oplettende filmliefhebber heeft ook iets anders bijzonders gezien in de film van Christopher Nolan. Het is voor het eerst dat er een seksscène zit in een film van de beroemde regisseur. Ook daarvoor heeft hij een goede reden.

Nieuwe paden voor de regisseur

Christopher Nolan gelooft dat deze scène cruciaal is voor het verhaal in de film, laat hij aan Insider weten.

“Als je naar het leven van Oppenheimer kijkt, zie je dat het aspect van seksualiteit, charme en omgang met vrouwen een cruciaal onderdeel is van zijn verhaal. Het voelde heel belangrijk om hun relatie te begrijpen en te kijken wat hen echt dreef, zonder terughoudend te zijn.”

Christopher Nolan verklaart opmerkelijke keuze in Oppenheimer
Ook genoeg kleur in de film. (Afbeelding: Universal)

Voor Christopher Nolan was het dan ook even wennen: “Elke keer dat je jezelf uitdaagt om te werken aan iets wat je nog niet eerder hebt gedaan, moet je gepast nerveus en voorzichtig zijn. Het moet goed gepland en voorbereid zijn.”

Dat lijkt te zijn gelukt, want Oppenheimer scoort goed bij zowel fans als pers en is daarmee een dikke kanshebber voor de Oscars. In het openingsweekend heeft de film 174 miljoen dollar opgebracht.

Zoveel geld verdient de stakende sterrencast van ‘Oppenheimer’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen