Chrome en Firefox waarschuwen gebruikers over datalekken

Browsers Google Chrome en Firefox kunnen gebruikers op de hoogte brengen van datalekken die betrekking hebben op hun opgeslagen accounts. Zo kan Google je helpen te achterhalen of je wachtwoord mogelijk gestolen is via de nieuwe Wachtwoordencheck.

Er is nu een nieuwe versie van de Firefox-browser beschikbaar voor Windows, Mac en Linux, laat ontwikkelaar Mozilla weten. De nieuwe versie biedt extra opties op het gebied van privacy aan, zoals bescherming van tracking via social media, een Privacy Protections-rapport en een extra dienst waarmee je op de hoogte wordt gebracht van eventuele datalekken die betrekking hebben op de accounts en profielen die je opgeslagen hebt in de browser.

Niet meer gevolgd worden via social media

Vorig jaar introduceerde Firefox al de mogelijkheid zelf invloed uit te oefenen op de hoeveelheid trackingcookies die sites kunnen plaatsen en vanaf nu geldt dat dus ook voor sociale media. Hiermee worden trackers geblokkeerd van sites als Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter, LinkedIn en YouTube.

Firefox Google Chrome
Afbeelding: Szabo Viktor (Afbeelding: Szabo Viktor)

 

Het Privacy Protections-rapport doet dienst als een dashboard waarmee je overzichtelijk gepresenteerd krijgt welke trackers Firefox geblokkeerd heeft, opgedeeld in typen, zodat je kunt zien welke sites iets van je willen weten en hoeveel cookies er geplaatst (zouden) worden. Dan hebben we nog de ingebouwde wachtwoordmanager van de browser, genaamd Lockwise. De manager is nu geïntegreerd met Firefox Monitor, een dienst waarmee je kunt achterhalen of je opgeslagen wachtwoorden en profielen onderdeel zijn van één van de datalekken van de laatste tijd. Als dat het geval is, krijg je een notificatie en dien je dat wachtwoord snel aan te passen.

Ook Google doet meer met datalekken

Firefox is overigens niet de enige browser die meer inzet op datalekken. Zo heeft Google onlangs de Wachtwoordcheck geïntroduceerd. Het was eerder al mogelijk via passwords.google.com te checken of één van je accounts gecompromitteerd is, maar nu is de functie direct in de browser gebakken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is Chrome-versie 78 te downloaden.

Helaas is het zo dat de optie niet meteen geactiveerd is. Je dient in de adresbalk de volgende lijn te kopiëren en te plakken, waarna je de functie handmatig activeert.

chrome://flags/#password-leak-detection.

Voor beide browsers is het belangrijk om te weten dat het controleren op datalekken alleen werkt wanneer je dus gebruikmaakt van de ingebouwde wachtwoordmanagers, aangezien alleen die informatie gebruikt wordt. Doe je dat niet of maak je gebruik van een andere browser, dan is het altijd mogelijk je profielen te checken via Have I Been Pwned?.

The Next Web

Reageer op artikel:
Chrome en Firefox waarschuwen gebruikers over datalekken
Sluiten