Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 29 jul 2018

Vijf dingen waar Chromebooks nog steeds geen ster in zijn

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, zou je mogelijk ook een Chromebook kunnen overwegen. Ze komen met verschillende voordelen ten opzichte van normale Windows en macOS laptops, zoals bijvoorbeeld dat de batterij doorgaans langer meegaat en dat het besturingssysteem ontzettend licht is. Helaas zijn er echter ook taken die de apparaten nog steeds niet even goed kunnen doen als een “echte” laptop. Als deze vijf dingen belangrijk voor je zijn, kun je waarschijnlijk beter voor een PC of Mac gaan.

Zware programma’s en opdrachten uitvoeren

Als je van plan bent om uitgebreid video’s te gaan editen of 3D animaties wilt gaan maken, is een Chromebook mogelijk niet de beste optie. Hoewel er een paar redelijke online editing programma’s zijn, zijn ze wel een stuk minder uitgebreid dan hun desktop versies. Eigenlijk moet je je bedenken dat je op een Chromebook geen zware programma’s of opdrachten moet willen uitvoeren. Ook voor zware games kun je beter voor een normale laptop gaan. Daarbij hebben zware programma’s ook redelijk wat ruimte nodig op je harde schijf en heb je op een Chromebook toch relatief weinig ruimte tot je beschikking. Als je overigens toch enigszins op je Chromebook wilt gamen, kun je wel kiezen voor een Chromebook die Android spelletjes ondersteunt.

Video editing Chromebook

Makkelijk multitasken

Ook als je een grote multitasker bent, is het misschien verstandiger om toch maar niet voor je standaard Chromebook te gaan. Hoewel het wel kan, heeft ChromeOS maar een basis ondersteuning voor het gebruik van meerdere vensters. Dit heeft onder andere te maken met hoe de vensters hun content laten zien en hoe ze op het scherm verwerkt worden. Daarbij hebben de displays van veel Chromebooks een relatief lage resolutie, zodat de prijs ook laag gehouden kan worden. Dit geldt uiteraard niet voor alle Chromebooks.

Foto’s en muziek met je meenemen

Zoals we al zeiden, heb je op een Chromebook relatief weinig ruimte om bestanden lokaal op te slaan. Dat komt doordat de apparaten meer online georiënteerd zijn en er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van de cloud. Je bent dus erg afhankelijk van je internet verbinding en als je ergens bent waar deze niet al te best is, heb je dus geen toegang tot je bestanden in de cloud zoals foto’s of muziek. Als het apparaat Android ondersteunt, zou je nog wel een omweg kunnen vinden door bijvoorbeeld via Spotify Premium je afspeellijsten naar de harde schijf te downloaden. Maar de beperkte harde schijf ruimte zorgt er wel voor dat je zonder internet geen toegang kunt hebben tot al je muziek, video’s en foto’s.

Chromebook

Bestanden makkelijk organiseren

Als je op een Windows of macOS laptop je bestanden wilt organiseren in mappen en bijvoorbeeld dingen wilt knippen en kopiëren, hoef je in principe niet veel meer te doen dan wat clicken met je muis en een paar snelkoppelingen gebruiken. Het gaat redelijk makkelijk, maar helaas is dat met een Chromebook wat lastiger. De internet applicaties zijn op zich ok voor basishandelingen, maar een verkenner of Finder programma is toch wat meer geavanceerd voor het organiseren van je bestanden.

Chromebook zonder internet

In principe ben je zonder een internetverbinding redelijk de pineut als je een Chromebook hebt, waar je op een “normale” laptop bijvoorbeeld nog gewoon kunt doorwerken in Word of Photoshop. De programma’s zelf zitten namelijk ook in de cloud. Het is wel zo dat je bepaalde bestanden van tevoren wel kunt downloaden, zodat je beperkt door kunt werken op je Chromebook in de offline modus. Maar zoals gezegd, heb je dan wel te maken met een beperkte versie en kun je vaak alleen werken aan de bestanden die je van tevoren had gedownload.

Acer Chromebook 11

Als je dit lijstje zo ziet, lijkt het er bijna op dat niemand ooit een Chromebook zou moeten kopen. Dat is echter niet zo en in verschillende situaties is een Chromebook juist veel handiger dan een standaard laptop. Dit zijn bijvoorbeeld een paar redenen om juist wel voor een Chromebook te gaan.

Gizmodo

Reageer op artikel:
Vijf dingen waar Chromebooks nog steeds geen ster in zijn
Sluiten