Alrik de Jong
Alrik de Jong Elektrische auto's 5 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

De old school bus Citroën HY maakt een briljante comeback

Bij een old school busje denk je misschien als eerst aan een Volkswagen, maar minstens zo cool is de befaamde Citroën HY. De klassieker komt terug, maar wel in ruil voor de Citroën Jumper.

Ter ere van de zeventigste verjaardag van de legendarische bus heeft de Franse autofabrikant een kit geproduceerd waarmee je een Citroën Jumper kan ombouwen tot de Citroën HY. De golfplaten, prominente grille… Nu al briljant. In de video zie je wat je allemaal met de kit kunt doen.

Het idee van deze unieke kit komt van Fabrizio Caselani en ontwerper David Obendorfer van FC Automobili. De oorspronkelijke bus werd in 1947 gepresenteerd en kwam in 1948 op de markt. De conversiekit is een ode aan het tijdloze ontwerp van de bus.

Dat wordt dus rijden in een oldtimer die van alle moderne gemakken is voorzien. Maar: niet te vroeg juichen. Er worden in eerste instantie slechts zeventig conversiekits geproduceerd. Een symbolisch getal. Laten we hopen dat er snel meer kits op de markt komen.

Fiat en Peugot

Wij kopen voor de zekerheid vast een Citroën Jumper. Een Fiat Ducato of Peugeot Boxer is ook nog een optie. Volgens verschillende automedia is de kit ook geschikt voor deze busjes.

citroen hy citroen jumper

Iets later dan de Citroën HY

Een paar jaar na de Citroën HY kwam de Citroën DS uit, ook zo’n legendarische bak. Deze auto stond in de beginjaren van zijn bestaan bekend als een futuristische auto. De kenmerkende vorm van de auto zou ‘m aerodynamisch maken en een rol gespeeld in de verdere ontwikkeling van de automobiel in zijn geheel.

Vorig jaar maakte Franse ontwerper Jean-Louis Bui, werkende bij Etud-Integral, een conceptmodel voor een remake van deze klassieker. Wij zeggen: direct uitbrengen, net als de bovenstaande kit. Als je de foto’s van de Citroën DS concept ziet, deel je onze mening.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De old school bus Citroën HY maakt een briljante comeback
Sluiten