Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 22 jan 2018

Civilization VI Rise and Fall Preview: een game om in te lijsten

Civilization VI is één van de fijnste games die je op de pc kunt halen. Het is een titel waarbij je je eigen koninkrijk opbouwt en het opneemt tegen andere landen. Het is jouw doel om jouw bevolking zo groot, sterk en succesvol mogelijk te maken. Met Civilization VI Rise and Fall hebben we de eerste grote uitbreiding voor de game te pakken. En het is er eentje om in te lijsten.

Een super interessante uitbreiding

Bij Civilization V moesten we echt wachten op de eerste uitbreiding om de game echt interessant te maken. Civilization VI was echter in zijn basis al heel erg goed. En met de toevoeging van een aantal volkeren via dlc was er eigenlijk altijd wel iets te doen. Wat dat betreft is het de vraag wat een uitbreiding toevoegt. Nou, na een paar uur spelen weten we behoorlijk veel.

In de vroege versie van de game hebben we kennis kunnen maken met nieuwe volken en speelmechanics. En het was daarbij enorm lastig om de game los te laten. Wat dat betreft was het goed dat elk potje dat ik kon spelen beperkt was tot 150 turns, waardoor ik op een gegeven moment wel moest stoppen. Toch zijn er nu al een paar punten die de uitbreiding super interessant maakt.

Civilization VI Rise and Fall – Spelen met de Hollanders

Civilization VI Rise and Fall kent een zestal nieuwe volkeren om mee aan de slag te gaan. Daarbij zien we ook de terugkeer van de Nederlanders. Onze leider is deze keer Wilhelmina. Het Nederlandse volk is voornamelijk interessant voor het latere gedeelte van de game. Dan kun je Districts sneller bouwen wanneer je ze rond rivieren zet en krijg je een speciale boot om de wereldzeeën mee te bevaren. Ook kun je polders bouwen voor bonussen resources.

In de eerste 150 turns heb ik er echter nog niet heel veel voordelen mee kunnen behalen. Het gaat dan ook interessant worden hoe het verloopt als je verder in de game komt.

Civilization VI Rise and Fall

Civilization VI Rise and Fall – Andere volkeren ook de moeite waard

Naast de Nederlanders krijg je nog vijf andere volken om mee aan de slag te gaan. Elk volk heeft zijn eigen voordelen. In wil er eentje uitlichten, omdat ik daar veel plezier mee heb beleefd. Het gaat om The Cree Indianen. Zij hebben een speciale Scout-unit die automatisch een promotie krijgt. En wanneer je pottery uitvindt, dan krijg je gelijk een trader en handelsroute om daarmee handel te drijven. Dit zijn voordelen die je in de eerste dertig turns van de game al goed kunt gebruiken en zorgt er voor dat je er mee echt uit de startblokken knalt.

Civilization VI Rise and Fall – Dark en Golden Ages houden je scherp

De game is verdeeld in verschillende tijdsperiodes. In die periode kun je verschillende acties uitvoeren die je punten geven. Denk daarbij aan het plunderen van een barbarian village of het slopen van een barbarian oupost. Maar ook wanneer je een Great Person rekruteert of een speciale eenheid voor het eerst produceert. Als je in een tijdsperiode genoeg punten verzamelt, dan betreed je in de volgende periode een Golden Age, waarmee je bepaalde bonussen krijgt. Ben je niet productief genoeg, dan loop je het risico om in een Dark Age terecht te komen en veel minder effectief bent.

Gelukkig is het vanuit zo’n Dark Age dan wel weer makkelijker om een Golden Age voor de volgende periode te scoren. Terwijl je vanuit een Golden Age weer beter je best moet doen om er in te blijven of zelfs een normale age te bemachtigen. Het zorgt er voor dat je nog meer nadenkt over de stappen die je maakt.

Civilization VI Rise and Fall

Civilization VI Rise and Fall – Govenors zorgen voor diepgang

Er zijn in Civilization VI al heel wat elementen die jouw beschaving uniek maken. Met de komst van Govenors in Civilization VI Rise and Fall heb je er nog een element bij. Govenors zijn speciale mensen die je kunt plaatsen in één van je steden. Ze zorgen er voor dat de loyaliteit van die stad, hieronder daarover meer, hoger wordt en geeft je een bepaalde bonus.

Je kunt uit zeven verschillende kiezen, en elke Govenor heeft zijn eigen techtree. Elke keer als je genoeg punten hebt verzameld kun je een nieuwe Govenor unlocken of een bestaande upgraden. Het is leuk om mee te spelen en geeft je een extra tool om controle uit te oefenen.

Civilization VI Rise and Fall – Loyalty heeft potentie voor de endgame

Tot slot is er nog zoiets als loyaliteit. Met name steden die je verder bouwt van jouw hoofdstad hebben moeite om loyaal te blijven. Het is aan jou om ze loyaal te houden, om zo de productie hoog te houden. Steden die niet loyaal zijn, lopen het risico om onafhankelijk te worden. Maar je kunt ook steden van andere volken een zetje geven om zich bij jou aan te sluiten. Met name via spionnen kun je in de game op die manier je invloed uitoefenen.

Civilization VI Rise and Fall

De previewcode die we vanuit 2K Games hebben gekregen smaakt naar meer. Ik wil heel graag de latere tijden van de game ontdekken om te zien hoe onder andere het Nederlandse volk dan voor de dag komt. Het duurt gelukkig niet al te lang meer voordat hij uitkomt. Vanaf 8 februari ligt hij in de digitale winkel. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan onze handige overzichtspagina hier.

Reageer op artikel:
Civilization VI Rise and Fall Preview: een game om in te lijsten
Sluiten