Civilization VI Rise and Fall Review: de ultieme Civilization-ervaring

Al sinds het eerste deel op de pc speel ik de Civilization-reeks. Vanaf het begin vond ik het fantastisch om mijn eigen rijk te beginnen en daarmee de wereld te veroveren. Niet elk deel dat volgde was even goed. Zo viel Civilization V na het geweldige deel vier wat tegen. Iets dat gelukkig via uitbreidingen goed werd gemaakt. Die fout werd met Civ 6 niet gemaakt, die was vanaf het allereerste moment goed. En met Civilization VI Rise and Fall hebben we de eerste uitbreiding te pakken.

Het is een uitbreiding die een aantal nieuwe volken toevoegt, waaronder de Nederlanders, en de gamer voorziet van een aantal nieuwe wereldwonderen en gebouwen. Maar dat is nog maar het begin. Het is een uitbreiding die op meerdere lagen elementen introduceert en daarmee in totaal een veel rijkere ervaring oplevert. De verslavingsfactor is daarmee nog een tikkie hoger. Dit zijn daarbij de vijf sterke punten van de game.

Civilization VI Rise and Fall

Normal, Dark en Golden Ages

Het sterkste punt van Civilization VI Rise and Fall is de toevoeging van het systeem Dark, Normal en Golden Ages. De game is verdeeld in een aantal tijdsdelen. In elk deel is het de bedoeling dat je een aantal objectives vervuld. Denk daarbij aan het rekruteren van een unieke eenheid van jouw volk, het bouwen van een wereldwonder of het verslaan van een barbaarse stam. Daar krijg je punten voor.

Aan het einde van het tijdsvak zorgt genoeg punten er voor dat je in een Golden Age terecht komt. Heb je het iets minder gedaan, dan blijf je in een Normal Age. Heb je er een potje van gemaakt, dan kom je in de Dark Age terecht. De Golden Age is natuurlijk het beste en geeft je een grote bonus. Door deze opzet ben je continu bezig om objectives te voltooien en ben je veel actiever dan daarvoor. Je wilt namelijk in de Golden Age blijven.

Civilization VI Rise and Fall

Govenors in Civilization VI Rise and Fall

Civilization VI Rise and Fall voegt daarnaast ook Govenors toe. Dit zijn personages die je in één van jouw steden kunt plaatsen. Zij zorgen er voor dat die stad loyaler wordt en geeft je een bonus. Loyaliteit is belangrijk wanneer jouw stad zich aan de grens met een ander land bevindt. Als een stad loyaliteit verliest, dan kan de stad gaan rebelleren en uiteindelijk de kant van een ander volk kiezen.

Ook de bonussen zijn belangrijk. Afhankelijk van welke soort Govenor je kiest krijg je bijvoorbeeld meer goud of kun je aan de kust meer vis vangen, waardoor je meer voedsel produceert en je stad sneller uitbreidt. Bij elke keer dat je een Govenor punt pakt moet je afwegen hoe je deze inzet.

Civilization VI Rise and Fall

World Events

Een minstens zo interessante toevoeging is die van de World Events. Op willekeurige momenten wordt er een grote quest geactiveerd. Daarbij moet je bijvoorbeeld een City State bevrijden van een vijandelijke macht, voorkomen dat een stad onder een bepaalde religie valt of iets anders.

Als het lukt, dan krijg je een flinke pot goud, maar het kost je vaak wel een goede relatie met een andere natie. Het is dus de vraag wat het handigste is op lange termijn. Ben je echter al met iemand in oorlog, dan is dit een extra motivatie om dat land van de kaart te vegen.

Geforce Now

Allianties zijn interessanter

Diplomatiek in Civilization VI was al goed gedaan, maar met Civilization VI Rise and Fall krijg je meer mogelijkheden om allianties te vormen met bevriende naties. Deze geven je een bonus op het gebied van culture, research, religie en meer. Hoe langer een alliantie bestaat, hoe hoger deze in level gaat en hoe beter de bonus is. Het loont zodoende echt om je vriendelijk op te stellen tegen anderen.

Civilization VI Rise and Fall

Nederland en andere volken

Misschien wel het meest voor de hand liggende nieuwe punt aan de game is de toevoeging van een groot aantal nieuwe volken, waaronder het Nederlandse volk. Persoonlijk vind ik het volk niet fijn spelen, omdat de voordelen voornamelijk naar voren komen op het moment dat andere landen met je gaan traden, wat niet altijd gebeurt. Maar naast Nederland zijn er nog een hoop andere volken met hun eigen voordelen en is het leuk om daarmee te experimenteren.

Civilization VI Rise and Fall

Civilization VI Rise and Fall bouwt zodoende voort op de uitstekende basis die het origineel heeft neergelegd en voegt daar genoeg aan toe. Het is daarmee de ultieme Civilization-ervaring, die goed is voor uren speelplezier. De uitbreiding is nu beschikbaar. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Civilization VI Rise and Fall Review: de ultieme Civilization-ervaring
Sluiten