Ilona Braam
Ilona Braam Home 31 okt 2017

Deze slimme plantenbak gebruikt je plantje als luchtreiniger

Luchtvervuiling kan zorgen voor behoorlijk wat klachten. Het begint met een onschuldig lijkende hoofdpijn, maar uiteindelijk kun je er zelfs kanker van krijgen. In Nederland valt het wat minder op dat de lucht vervuild is dan bijvoorbeeld in China. Toch kunnen er ongemerkt behoorlijk wat vervuilende stoffen in de lucht zitten, zelfs in huis. De plantenbak Clairy maakt hier echter korte metten mee en verzorgt ook nog eens je plantje.

Wortels helpen mee met zuiveren

Clairy is niet voor niets een plantenbak. De luchtreiniger gebruikt namelijk de plant zelf voor het zuiveringsproces. Aan de voorkant is de plantenbak uitgerust met een ventilator, welke de lucht in de kamer trekt naar de wortels van de plant. De wortels zuiveren de lucht vervolgens op een natuurlijke manier, waarop de lucht weer door de kamer heen wordt verspreid. Dat betekent dat er dus ook geen filters zijn om telkens te moeten vervangen.

Clairy plantenbak

 

Sensoren plantenbak meten luchtkwaliteit, temperatuur en vochtigheid

Stoffen zoals benzeen, ammoniak en formaldehyde komen vaak in de lucht terecht door onder andere schoonmaakmiddelen, verf en rubber. Het zijn vaak alledaagse objecten, die de lucht binnenshuis vervuilen. Het is dan ook toepasselijk dat een alledaags product de lucht weer reinigt. Overigens is de plantenbak zelf gemaakt van keramiek, wat geen vervuiling veroorzaakt. Om te weten hoe het  met de vervuiling staat, is Clairy uitgerust met verschillende sensoren. Deze meten de luchtkwaliteit, temperatuur en vochtigheid in de kamer.

Clairy slimme plantenbak

Realtime feedback via app

Zoals alles tegenwoordig komt ook Clairy met een bijbehorende app. In de app kun je zien hoe het ervoor staat met je kamer en kun je live bijhouden wat de sensoren allemaal meten. Aan de plantenbak zelf kun je ook zien of het nog wel goed gaat door middel van een LED lampje. Verder is er ook een zelfwateringssysteem. zodat je wat minder vaak hoeft te letten op je plantje. Als hij dood gaat, werkt je luchtreiniger namelijk niet meer. De app kan je ook tips geven, wanneer je bijvoorbeeld last hebt van astma of allergieën.

Clairy plantenbak luchtreiniger

luchtreiniger met  NASA-approved planten

Clairy verscheen vorig jaar op Indiegogo en heeft inmiddels een succesvolle campagne achter de rug. Via de Indiegogo site is het nu mogelijk om de luchtreiniger te pre-orderen. Voor 162 euro krijg je een standaard Clairy en voor 283 euro kun je een premium uitvoering bestellen. Met je plantenbak krijg je ook één van de negen plantjes, welke door NASA zijn goedgekeurd als luchtreinigingsplantjes. Sommige planten zijn daar nu eenmaal beter voor dan anderen.

Mocht je niet houden van plantjes, zijn er natuurlijk ook andere manieren om de lucht binnenshuis te reinigen. Dyson maakte onlangs een detour van de stofzuigers en bedacht een futuristisch uitziende luchtreiniger. Deze zorgt er als één van de enige reinigers voor dat de lucht uit de hele kamer wordt gezuiverd en weer gelijkmatig wordt verdeeld.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Indiegogo

Reageer op artikel:
Deze slimme plantenbak gebruikt je plantje als luchtreiniger
Sluiten