Claude 2 kan zomaar eens hét alternatief voor ChatGPT worden

Apps Jeroen Kraak 23 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Bij de naam Claude 2 denk je misschien aan een Franse restaurantketen, maar het is iets heel anders. Het zou zomaar eens het alternatief van ChatGPT kunnen zijn.

In korte tijd kent iedereen ChatGPT. De slimme chatbot van OpenAI helpt je met het uitvoeren van allerlei taken. Of je nu een recept, een trainingsschema of een liefdesbrief nodig hebt, het programma maakt het voor je. Claude 2 kan dit ook en is misschien wel een betere keuze voor je.

Claude 2 als alternatief voor ChatGPT

Google Bard en ChatGPT zijn de twee bekendste namen als we denken aan AI-chatbots. Toch zijn er ook genoeg andere bedrijven die werken aan een eigen variant. Eén daarvan is Anthropic met Claude 2, dat zich richt op een ethische versie van AI-software.

Het mooie van Claude 2 is dat het helemaal gratis is, en dat geldt ook voor de nieuwste functies. Bij ChatGPT moet je gewoon betalen voor het laatste. Een groot nadeel daarvan is dat het alleen maar informatie toont tot september 2021. Claude 2 doet dit tot december 2022. Ondanks dat het geen augustus 2023 is, is dit toch een fijne toevoeging.

Nog meer voordelen

Daarnaast kan Claude 2 wat langere teksten in één keer verwerken. ChatGPT 3.5 kan maar 3.000 woorden aan, terwijl dit bij ChatGPT 4 25.000 is. Dat is flink meer dan de concurrent. Die kan 75.000 woorden in één keer verwerken, wat dus echt een flinke toevoeging is.

Claude 2 is ook een kei in het zoeken van informatie. Het vat informatie makkelijk samen en geeft je daarbij ook links naar de bronnen. Zo kun je zelf makkelijk controleren of de informatie daadwerkelijk klopt en of het afkomstig is van een betrouwbare bron.

Claude 2 kan zomaar eens hét alternatief voor ChatGPT worden
Het logo van Claude 2 (Afbeelding: Anthropic)

Helaas is er nog wel een nadeel aan Claude 2. De ChatGPT-concurrent is alleen nog te gebruiken in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het is te omzeilen, alleen is dat wel lastig. Met een VPN kun je de eerste blokkade vermijden, maar er is nog een tweede. Je hebt een Engels of Amerikaans nummer nodig om je account te verifiëren. Er zijn diensten die je een virtueel Amerikaans nummer aanbieden, maar hierbij moet je natuurlijk wel oppassen. De nieuwe AI-chatbot is hier te gebruiken.

AI als ChatGPT wordt standaard, maar de mens is er niet klaar voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen