Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Gadgets 25 jul 2015

Clean, minimalistisch logo voor de Olympische spelen in Tokio 2020

Over vijf jaar beginnen de Olympische Spelen in Tokio, en het officiële logo van het toernooi is gepresenteerd. Honderden designers stuurden hun mooiste ontwerpen in, en de keuze is gevallen op dit ontwerp van de Japanner Kenjiro Sano.

De ‘T’ uit het ontwerp staat zowel voor Tokio, team en ‘tomorrow’; als aansporing tot het creëren van een betere wereld. De rijzende zon uit de Japanse vlag is gepositioneerd als een kloppend hart. In plaats van uiteenlopende kleuren, gebruikte Sano zwart; oftewel een combinatie van alle kleuren om eenheid te symboliseren.

We moeten zeggen: in eerste instantie begint ons bloed niet direct sneller te stromen van het design. Tegelijkertijd heeft het minimalistische design wel klasse, én straalt het een zekere tijdloosheid uit. Dit kan zeker niet van alle Olympische logo’s gezegd worden!

Het logo van de Olympische Spelen in Londen was meteen al controversieel, en als je het nu terug ziet denk je: ‘tja’. Hetzelfde geldt voor de logo’s van de Spelen in Los Angeles en Lake Placid. Echt, waar sláát het op? In Los Angeles had men nog wel de tegenwoordigheid van geest om er vijf ringen in te verwerken.

Érg tof is dat het kenmerk van de Paralympische Spelen praktisch hetzelfde is als dat van de Olympische. De Paralympics zijn toch vaak een ondergeschoven kindje. Door de zwarte en witte vlakken om te draaien, is er een subtiel verschil. Door de twee zwarte banen ontstaat er bovendien een ‘=’-teken, om aan te geven dat de Paralympics net zo belangrijk zijn. Super!

De logo’s zijn ontworpen door de Japanse designer Kenjiro Sano. Op zijn site lees je meer over ‘m.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Clean, minimalistisch logo voor de Olympische spelen in Tokio 2020
Sluiten