Collect verandert je WhatsApp-berichten in tastbare herinneringen

We leven in een digitaal tijdperk waar alles wordt bewaard, maar niets echt tastbaar is. WhatsApp-berichtjes verdwijnen in de enorme brij aan berichten en teruglezen is bijna onmogelijk. Social Media netwerken komen en gaan en met het verdwijnen ervan verdwijnen ook veel herinneringen. Denk aan Hyves, het sociale netwerk dat nu een spelletjesplatform is. Heb jij al je gegevens nog op tijd gedownload? Wij niet en daar kunnen we nog steeds wel eens van balen. “Wij worden de generatie zonder tastbare herinneringen. Zonder schoenendoos met brieven onder het bed,” aldus Rens Quirijnen. Voor zijn afstudeerproject ging hij op zoek naar een manier om de digitale data waaruit ons leven steeds meer bestaat om te zetten naar iets tastbaars. En dat tastbare is Collect geworden.

 
Collect is een klein doosje waarin je digitale WhatsApp-gesprekken omzet naar een fysieke herinnering. Of dit nou gesprekken zijn van opbloeiende relaties, hechte vriendschappen of groepsgesprekken van je voetbalteam, er zitten altijd fijne of grappige gesprekken tussen die het waard zijn om fysiek te hebben zodat je ze nog eens terug kunt lezen. In het doosje zit een rol waar de WhatsApp-berichtjes op gedrukt zijn. Zo’n twee meter ervan. Door de fysieke draaiknoppen aan de zijkant van het doosje (dat wat wegheeft van een iPhone) kun je het gesprek voor- en achteruit ‘spoelen’. Het enige dat Quirijnen hiervoor nodig heeft is het bestand dat je zelf via WhatsApp kunt downloaden. Dit is echter een saai tekstbestand wat betekent dat hij alles zelf om moet zetten naar het origineel.

 
Het maken van de Collect doet Quirijnen nog alleen en handmatig, maar hij merkt nu al dat er veel animo voor is. Hij overweegt er dan ook een crowdfundingproject voor aan te maken. Als je het ons vraagt zeker geen gek idee! Tastbare herinneringen zijn natuurlijk altijd beter dan diegenen die verloren gaan in de hooiberg aan data die je inmiddels al hebt verzameld.

Reageer op artikel:
Collect verandert je WhatsApp-berichten in tastbare herinneringen
Sluiten