Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 25 aug 2019

[COLUMN] Waarom Google Stadia tussen wal en schip zit

Op de vooravond van de Gamescom kwam Google Stadia met een nieuwe videopresentatie. In iets meer dan een half uur liet het bedrijf zien wat voor games er allemaal gaan uitkomen op de Google Stadia. Hoewel er leuke games voorbij kwamen, is het wel duidelijk dat de service wat mij betreft tussen het wal en het schip valt. Het is namelijk niet interessant voor gamers die vandaag de dag al fanatiek gamen en lijkt te veel gedoe te zijn voor mensen die lichtelijk geïnteresseerd zijn in games.

Voor wie is Google Stadia nou precies?

Google Stadia presenteert zich als het goedkope alternatief voor de spelcomputer. En eerlijk is eerlijk, je hoeft geen 400 euro neer te leggen voor een PlayStation 4 Pro. Wel betaal je zo’n 130 euro voor het Founders-pakket, waarmee je een controller en een Google Chromecast Ultra dongle in huis haalt. Op die manier kun je op je grote televisie gaan genieten van je games. Met een abonnement kun je daarbij gebruik maken van 4K met een framerate van 60 fps. Daar betaal je dan wel weer maandelijks voor. Er is echter ook een gratis abonnement, maar dan kun je niet op de hoogste settings gaan spelen.

Kortom, als je alles uit je games wil halen, dan ben je dus op jaarbasis meer dan 200 euro kwijt. Je betaalt voor Google Stadia Pro namelijk een tientje per maand, maar krijgt bij het Founders-pakket wel drie maanden gratis toegang. Als je dit zo door telt, dan ben je na twee jaar Google Stadia al 330 euro kwijt en staat de rekening op het derde jaar al op de 460 euro. Dan ben je dus al je PlayStation 4 Pro voorbij.

PlayStation 4
PlayStation 4 Pro (Bron: Sony)

En games moet je gewoon gaan kopen. Ja, er zijn er een paar gratis, maar als je de nieuwste games als Cyberpunk 2077 of Watch Dogs Legion wilt aanschaffen, ben je gewoon de volle prijs kwijt. En de ervaring leert ons dat de prijzen op een digitaal platform vaak hoger zijn dan wanneer je ze fysiek in de winkel koopt. Op lange termijn ben je met Google Stadia een dief van je eigen portemonnee. Ja, dan kun je zeggen dat je met de service makkelijk op verschillende devices kunt gaan spelen, maar dan ben je de mogelijkheden vaak wel aan het beperken.

keanu reeves cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077 Bron: CD Projekt

Alternatief voor PlayStation 5 of Project Scarlett?

Bovendien is het zo dat gamers op dit moment al een spelcomputer in huis hebben staan. Waarom zou je dan Google Stadia in huis gaan halen? Voor de games lijk je het niet te hoeven doen, aangezien er eigenlijk nauwelijks iets op verschijnt dat niet ook op de andere spelcomputers verschijnt. Het enige wat mij betreft interessant is, is als Google Stadia over ruim een jaar zou kunnen gaan werken als een alternatief voor de PlayStation 5 of Project Scarlett. Als Google Stadia min of meer hetzelfde aankan en die consoles bij de lancering iets van 600 euro gaan kosten, dan kan het interessant zijn voor gamers.

En voor non-gamers die gewoon een spelletje willen spelen? Zij zitten waarschijnlijk met het probleem dat ze niet altijd een juiste soort internetverbinding hebben. Google stelt zelf dat je niet een hele krachtige verbinding nodig hebt om de game op Full HD te spelen. Maar het is dan alsnog beter om gebruik te maken van een device dat via een ethernetkabel is aangesloten. Op die manier heb je geen last van verstoringen binnen het netwerk, wat ten koste gaat van de stabiliteit. Het probleem daarbij is dan alleen weer dat de groep die je als non-gamer zou kunnen bestempelen vaak geen kabels heeft liggen en alles via WiFi doet. Dat werkt perfect om te browsen en Netflix te kijken, maar voor een stabiele stream om te gamen kan ik me niet voorstellen dat dat goed gaat lopen met WiFi.

Google Stadia via WiFi? (Bron: Misha Feshchak)

Tussen wal en schip

Op die manier valt Google Stadia voor mij op dit moment tussen het wal en het schip. Het duurt nog een paar maanden voordat de service daadwerkelijk wordt uitgebracht en wellicht dat er in die tijd nog wat gaat veranderen in het aanbod van games of wordt het bewijs geleverd dat het ook perfect werkt met een WiFi-signaal op 2.4 Ghz. Maar op dit moment zie ik er de meerwaarde nog niet in.

Wil je meer lezen over alles dat met gaming te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
[COLUMN] Waarom Google Stadia tussen wal en schip zit
Sluiten