Alrik de Jong
Alrik de Jong Gaming 28 mei 2017

Column: hoe handig is het internet als je een offline spelletje wil winnen?

Handigheidjes in bordspellen moet je leren. Na een aantal keer spelen begin je de tactieken goed te begrijpen en ze toe te passen. Maar soms heb je gewoon zin om vanaf het eerste potje te winnen. Ik check of de wondere wereld van het web mij daarmee kan helpen.

Slecht in spellen

Ik ga heel eerlijk zijn nu: ik ben heel slecht in spelletjes. Ik hou er wel van en ik kan vooral heel erg genieten van wat het bij mensen teweeg brengt en de sfeer die spelletjes creëren. Ik geniet ervan hoe je bij sommige spellen je vrienden weer een beetje beter leert kennen. Maar goed in spelletjes, ben ik nooit geweest.

Vooral als het om nieuwe spellen gaat. Mijn vrienden leren mij ook beter kennen: ik ben te ongeduldig om de spelregels te begrijpen. Ik besluit het een keer anders aan te pakken. Ik ga research doen. Machi Koro is deze week het spel van de week bij Tons of Fun.

Ik zelf heb hem nog nooit gespeeld. Toch zal ik dit keer niet zonder spelkennis beginnen. Dankzij het internet kan ik mij nu voorbereiden; mezelf klaarstomen voor de wedstrijd. Youtube filmpjes, artikelen, en recensies speurde ik af en ik kwam tot 5 conclusies die mij een potje Machi Koro zouden moeten laten winnen.

Voorbereiding

Als je dit wil proberen moet je uiteraard eerst weten wat je speelt. Je kan er niet omheen, maar je zult de regels moeten lezen. Vervolgens moet je bij spellen proberen te achterhalen wat nu écht belangrijk is om uiteindelijk te winnen. Bij Machi Koro is het onderscheid in de verschillende kaarten heel belangrijk.

Primaire industrie kaarten (met blauwe iconen) genereren inkomsten uit de bank, ongeacht wie de dobbelstenen rolt. Restaurants (rode iconen) dwingen de speler die de dobbelsteen rolde om de kaart te betalen, en de secundaire industrie kaarten (met groene iconen) genereren alleen inkomen voor de burgemeester van de stad als ze zelf de dobbelstenen rollen.

Mijn strategie bedenken

1. Mijn begindoel is om 6 van dezelfde soort primaire industrie kaarten te verzamelen. Er zijn een paar redenen hiervoor. Ten eerste betalen ze het vaakst, omdat ze op elke rol van de dobbelstenen kunnen uitbetalen, niet alleen van jou of tegenstanders. Ze zijn ook nog handig in het latere spel, omdat ze vaak goed combineren met de hogere rollende nummerkaarten, zodat ze nog steeds handig zijn als mensen meer dan één keer elke keer rollen.

2. Als het mij is gelukt om 6 van dezelfde primaire industriekaarten te verzamelen, is mijn volgende doel om groene kaarten te verzamelen die goed aansluiten op mijn blauwe kaarten. Dus als ik als primaire industriekaarten bossen heb verzameld dan hoop ik dat ik als groene kaarten meubelfabrieken kan verzamelen. Ik wil inmiddels dat treinstation zo snel mogelijk kopen.

3. Halverwege het spel lijkt het mij handig om de andere spelers te jennen. Niet alleen profiteer ik van het aanschaffen van grote vestigingskaarten (met het paarse icoon) maar mijn tegenstanders zijn er ook nog eens de dupe van. Het geld dat ik ermee verdien komt namelijk uit hun zak, niet van de bank.

4. Investeren, investeren en investeren. Ik ben burgemeester van een stad. Ik moet inkomsten genereren. Dit moet ik doen door te investeren. Ook in restaurants die mijn tegenstanders eventueel hebben. Ik genereer verder mijn eigen inkomsten uit van de bank door mijn primaire en secundaire industrie kaarten.

Bovendien, als ik een beetje blut ben, hoef ik mijn tegenstanders niet veel te betalen. Dit berooft hen van de mogelijkheid om geld van mij te verdienen. Op deze manier kan ik inkomsten aan mijn tegenstanders ontkennen, terwijl ik nog steeds van een inkomen geniet.

5. De volgorde van de aankoop van mijn grote bedrijven is belangrijk. Uiteindelijk moet je de vier grote bedrijven aan schaffen.

Ik begin sowieso met het treinstation. Deze kost slechts 4 munten, dus heb je snel. Zodra ik de mogelijkheid heb om een radiotoren aan te schaffen, doe ik dat. Deze is het duurste en met deze kaart mag je nóg een keer met je dobbelstenen gooien.

Mijn eerste keer Machi Koro

Oké, in alle eerlijkheid; ik heb niet gewonnen. Maar het was wel heel fijn om voorbereid een spel in te gaan. Ik voelde me voor het eerst in mijn leven niet dommer dan de rest van de spelers. Ik begreep waar ze het over hadden en werd er zelf een beetje arrogant en te zelfverzekerd van.

Volgende keer win ik.

Tons of Fun is een online platform voor verwondering en vermaak. Elke zondagavond schrijft Tons of Fun’s Laura Grilo Melo bijzondere verhalen over (offline) spel en plezier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Column: hoe handig is het internet als je een offline spelletje wil winnen?
Sluiten