Malou van Oosterhoud
Malou van Oosterhoud Fotografie 11 okt 2017

Laat je smartphonefoto’s met deze compositietechnieken pieken

‘Regels zijn er om verbroken te worden’ is een credo dat we maar al te vaak horen als het bijvoorbeeld over techniek, design en films gaat. Toch heb je bepaalde technieken en regels nodig. Zo ook bij fotografie. Om een goede fotograaf te worden zal je bijvoorbeeld compositietechnieken moeten begrijpen.

Compositietechnieken zijn je vrienden

Het eerste dat je moet weten is dat het slechts technieken zijn en dus geen regels waar je je per se aan moet houden. Je kunt er dus mee doen wat je wilt. Deze compositietechnieken zijn er slechts om je te helpen met het maken van de vetste foto’s en om je bewust te maken hoe een camera werkt met beelden.

Geen scheve foto’s met een grid

Het is heel basic en waarschijnlijk heb je je grid al aanstaan. Met deze tool kun je namelijk veel beter zien of die ondergaande zon in een scheve of in een rechte zee zakt. Top!

Dan is er nog iets waar een grid bij kan helpen en dat is bij ‘de regel van derden’. Zorg er dan ook voor dat je grid is verdeeld in negen vakken, drie boven, drie onder en drie in het midden. Het object waar je de focus op wilt hebben zet je zo in beeld dat het langs één van de verticale lijnen loopt. Zo krijg je mooiere foto’s dan wanneer je het object in het midden van de foto zet. Tenzij het object wat je wilt fotograferen symmetrisch is. Dan zou het juist wel kunnen lonen om het object in het midden te zetten.

Voorgrond en achtergrond

Door een focuspunt te creëren op de voorgrond komt een foto eerder tot leven. Dit omdat je als het ware de foto opbreekt in twee delen, waardoor de foto eerder een 3D-effect krijgt.

Volg de lijnen

Als er natuurlijke lijnen zijn die je in de foto kunt volgens zoals wegen, muren en tegels, volg deze dan. Zo lijkt het alsof de foto doorloopt. Is mooi man! Daarnaast is het ook slim om diagonale lijnen te volgen. Zo creëer je net wat meer spanning.

May the odds be ever in your favor

Dan is er ook nog de ‘oneven regel’. Deze regel stelt dat een foto mooier wordt als er een oneven aantal objecten is. Denk aan mensen, deuren, huizen, bomen, auto’s etc. Het zou gemakkelijker zijn voor je ogen en voelt natuurlijker. Heb je nou twee kinderen? Dan kun je dus beter kiezen voor soloportretten of Kees de cavia moet er op de foto bij. Dan heb je alsnog een oneven aantal.

Less is more

Deze regel geldt dus niet alleen voor accessoires. Hoe minder afleidingen er op een foto te vinden zijn, hoe sterker het beeld wordt. Houd het simpel en minimalistisch om juist de focus te leggen om datgene wat de focus verdient.

Verander je kijk op de wereld

Veel foto’s worden geschoten vanuit een staande positie. Maar hoe cool is het om juist een keer op de grond te gaan liggen, of juist ergens op te gaan staan om een ander perspectief te bieden. Worden je foto’s alleen maar origineler van!

Colour me wild

Heeft de lucht een mooie kleur, staat een gebouw te shinen in de duisternis of geeft de zon een prachtige gloed? Maak dan gebruik van die kleur. Waarom zou je uren een foto bewerken als er zo veel mooi natuurlijk licht te vinden is op de wereld?

Het fijne aan deze compositietechnieken is dat het niet uitmaakt of je ze gebruikt met een polaroid, een Sony a7R of een Huawei P9. Op alle denkbare apparaten komen ze tot hun recht en zul je jouw foto’s naar een hoger niveau tillen. Succes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Laat je smartphonefoto’s met deze compositietechnieken pieken
Sluiten