Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 19 jul 2017

Is Obama de toekomst van nepniews?

Wereldleiders, we noemen geen namen, roepen de vreemdste dingen. Soms is het al moeilijk te geloven wat sommige politici roepen in toespraken of als gast in TV-shows. Onderzoekers hebben nu een techniek ontwikkeld waarmee nepnieuws zelfs in video haast niet meer van echt te onderscheiden is.

Het nepnieuws van de toekomst

Het is soms maar lastig om het geschreven nepnieuws te onderscheiden van echt nieuws, wanneer je het voorbij ziet komen op je social media-tijdlijn. Bij de Nederlandse nieuwsmedia zijn wel factcheckers actief om het neppe – van het echte nieuws te onderscheiden. In Nederland zijn deze factcheckers vooral actief tijdens de verkiezingen. Ook Facebook kan niet meer om het nepnieuwsdebat heen, na lang ontkend te hebben een mediabedrijf te zijn. Sinds begin dit jaar labelt Facebook artikelen die hun factcheckers als nepnieuws hebben gelabeld. In Nederland helpt Nu.nl hieraan mee. Nieuwe technieken maken de mogelijkheden voor het produceren van nepnieuws er niet makkelijker op, zo lijkt het nu.

Next level nepnieuws: digitale Obama

Iemand de woorden in de mond leggen is wel heel goed van toepassing op deze video van een digitale Obama. Is dit de toekomst van fake news?

In deze video zie je de voormalig President van de Verenigde Staten Barack Obama praten, of toch niet? In de video zie je een digitale Obama die is gemaakt door onderzoekers aan de University of Washington. Voor het construeren van de video zijn echte geluidsopnames van Obama gebruikt, waardoor het netwerk weet hoe Obama’s mond moet bewegen. Er worden hem dus woorden in de mond gelegd. Zijn eigen woorden wel te verstaan. Het is dat we beter weten.

Gelukkig worden er ook technieken ontwikkeld om het nieuws nog realistischer te maken. Het echte nieuws dan hè. Zo is augmented reality goed bruikbaar om nieuwsreportages uitgebreider te maken door middel van virtuele effecten. Is AR dan de toekomst van echt nieuws?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Is Obama de toekomst van nepniews?
Sluiten