Concept: naar beneden tokkelen uit een brandend gebouw

Als je in een hoog gebouw werkt, dan heb je je misschien wel eens afgevraagd: ‘Goh, hoe zou ik eigenlijk moeten ontsnappen als er brand uitbreekt op een verdieping onder ons?’ Meestal is het niet zozeer het vuur zelf dat dodelijk is, maar de rook. Dit slimme concept voor een ‘Fire Alarm Escape Box’ biedt in de toekomst wellicht een oplossing. De kast bevat een harnas waarmee je langs de buitenkant van het gebouw naar beneden kunt tokkelen!

De kast heeft hetzelfde mechanisme als je kent uit een stofzuiger: als je een ruk aan het touw geeft, wordt het harnas automatisch omhoog getrokken, zodat de volgende het aan kan trekken. Om ervoor te zorgen dat je niet stikt terwijl je staat te wachten op je beurt, bevat iedere kast een paar gasmaskers. Een oplossing voor mensen die panisch worden van grote hoogtes zit helaas niet in de kist, dus wellicht is het verstandig dat zij niet in een wolkenkrabber gaan werken.

 
Als je er op iedere verdieping (en het dak) een paar neerzet, zou je de etages boven een brand vrij snel kunnen evacueren. Het ontwerp is van Cheng-Ming Wang en Cheng-Yu Tsai.

Reageer op artikel:
Concept: naar beneden tokkelen uit een brandend gebouw
Sluiten