Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 2 jun 2015
Leestijd: 1 minuut

Concept voor een slimme fietshelm maakt drukke wereldsteden wat veiliger

In Nederland is de fietser zo’n beetje de King of the Road. Men probeert deze gezonde manier van voortbewegen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Nederland begon daar erg vroeg mee, waardoor veel steden enorm vriendelijk zijn voor fietsers. In veel andere Europese en Amerikaanse steden hebben fietsers niet zo’n hoge prioriteit, waardoor het daar een stuk minder veilig is voor tweewielers.

Slimme fietshelm

Dit Engelse project is erg gaaf om te zien: het is een fietshelm met ingebouwde heads-up display (HUD). Deze geeft de fietser aanwijzingen door bijvoorbeeld straten en rijbanen op te laten lichten. Zo kies je bijvoorbeeld de meest veilige, of snelste route naar je bestemming! In feite slaat dit prototype twee vliegen in één klap. Je bol is beschermd én je krijgt al fietsend waarschuwingen en tips.

De bedenkers van het Future Cities-project hopen dat er met deze augmented reality-aanpak een informatielaag over de wegen gelegd wordt. Hierdoor zou de veiligheid van fietsers (in theorie) behoorlijk stijgen, zonder dat de infrastructuur zelf helemaal op de schop hoeft.

Wereldsteden als Londen of Parijs maak je echt zomaar niet eventjes fietsvriendelijk, en dan hebben we het niet eens over de kosten. De slimme fietshelm kan wat dat betreft misschien wel uitkomst bieden. In Nederland zijn fietshelmen niet zo populair, maar als we in een wildvreemde stad zouden fietsen, zou zo’n ding best prettig zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Concept voor een slimme fietshelm maakt drukke wereldsteden wat veiliger
Sluiten