Concurrentiestrijd: Kan Disney+ Netflix van de troon stoten?

Dat Disney+ een vliegende start heeft gemaakt is geen geheim. Door de enorme hoeveelheid content en de fans daarvan had Netflix vanaf november opeens een concurrent van formaat erbij. Toch zou de populariteit van Disney+ tanende zijn volgens een nieuw rapport.

Het rapport is afkomstig van DecisionData. Uit het onderzoek komt naar voren dat het platform van Disney een veel minder besproken onderwerp is op het internet, terwijl de interesse rond Netflix stabiel is gebleven. Zo is Disney+ 80 procent minder in zoekmachines opgezocht in de afgelopen twee maanden. Ook claimen er steeds meer mensen op het internet dat ze hun abonnement op hebben gezegd.

Abonnees zonder waarde

De mensen die nog wel een nieuw abonnement afsluiten, doen dat voor een substantieel deel (20 procent) doordat ze lange gratis proefperiodes kunnen afsluiten. De achterliggende reden daarvoor is dat het platform samenwerkt met bedrijven als Verizon.

Een mogelijke verklaring voor de stagnatie is het feit dat het platform verzadigd is. Dat betekent dat de meeste mensen die geïnteresseerd zouden zijn in het platform, al simpelweg een abonnement hebben afgesloten. Voordat we een sterkere uitspraak kunnen doen over de staat van Disney+, zullen we nog tot het officiële rapport van Disney zelf moeten wachten.

disney+
Een advertentie van Disney+ (Afbeelding: Disney)

Nieuwe content als wapen

De start van Disney+ was er een die deed verbazen. Binnen twee weken had het platform al rond de vijftien miljoen abonnees. Nu staat de teller al bijna op het dubbele. Disney zal alles op alles zetten om nieuwe abonnees aan te trekken en de bestaande abonnees te behouden. Om dat te bereiken zal het nieuwe en spraakmakende content moeten gaan aanbieden. The Mandalorian was in deze context zeker een goed begin, maar er zal meer nodig zijn om de groei op peil te houden.

Netflix is nog altijd de meest populaire streamingdienst met meer dan 165 miljoen abonnees. Tegelijkertijd is het marktaandeel van het bedrijf wel wereldwijd over de jaren gedaald tot onder de twintig procent. Vooralsnog zal de tijd het moeten uitwijzen of het platform van Disney een echte bedreiging voor Netflix kan zijn.

Reageer op artikel:
Concurrentiestrijd: Kan Disney+ Netflix van de troon stoten?
Sluiten