Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Home 8 mei 2017

Conduct: slim behang brengt je huiskamer tot leven

In de ideale smart home is alles slim gemaakt. Automatische lichten, slimme wasmachines, draadloze speakers: allemaal opties die voor de hand liggen. Maar heb je er ook wel eens aan gedacht om slim behang in huis te halen?

Slim behang komt tot leven

Meestal gebruik je behang enkel om je huiskamer aan te kleden. Dat is eigenlijk zonde, zo bewijzen behangboer Flavor Paper en ontwerpbureau UM Project met Conduct.

Conduct slim behang

Conduct is een interactieve installatie die afgelopen weken bewonderd kon worden tijdens het NYCxDesign festival. Het lijkt op normaal behang, maar dat is het niet. Het papier is namelijk geprint met geleidende inkt.

Aan de muur zijn abstracte objecten bevestigd. Denk aan een lichtknop, een ventilator, een lamp en een speaker. Als gebruiker hoef je enkel een van de koperen puntjes op het behang aan te raken. Dan voltooi je het elektrische circuit met je lichaam, en wordt het object in kwestie aangezet.

Conduct slim behang

Zo begint de ventilator dus te draaien, gaat de lamp aan en begint de speaker muziek af te spelen. Jon Sherman, de oprichter van Flavor Paper, werd geïnspireerd door de speelse mogelijkheden die op water gebaseerde geleidende inkt biedt.

Is het echt praktisch?

De installatie is natuurlijk een kunstwerk, maar gaan we dit binnenkort in huiskamers terug zien? Waarschijnlijk niet. Het ziet er natuurlijk leuk uit, maar erg praktisch is het niet. Je hebt geen zin om elke keer met je lichaam bij de muur te gaan staan om het circuitje te voltooien als je muziek wil luisteren.

Conduct slim behang

Sherman hoopt dit idee vooral in musea voor kinderen terug te gaan zien. De muur komt als het ware tot leven als je als kind ermee speelt. Zo wordt het een groot, interactief experiment waarmee kinderen leren hoe elektrische circuits werken.

Het blijft dus een kwestie van geduld hebben tot iemand met echt vernieuwend behang komt. Tot dan doen we het gewoon met normaal, simpel behang. Scheelt ook weer voor de portemonnee.

Check ook de vijf beste slimme wasmachines voor je smart home. Met deze Ikea hacks wordt je badkamer er binnen een middag er een stuk slimmer op!

Co.Design

Reageer op artikel:
Conduct: slim behang brengt je huiskamer tot leven
Sluiten