Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 4 aug 2019

Met deze contactlenzen zoom je realtime in op de wereld

Helaas heeft niet iedereen perfect zicht en hebben behoorlijk wat mensen (eigenlijk) een bril nodig. Brillen zijn echter behoorlijke ondingen en daarom lopen we ook massaal rond met contactlenzen. Toch zijn er momenten dat zelfs mensen met perfecte ogen (en bijbehorende hersenfuncties) sommige dingen toch nog wat scherper wilt zien en eigenlijk in het echt zouden willen inzoomen. En dan kun je natuurlijk een loep erbij pakken, maar je kunt in de toekomst ook gewoon gaan voor inzoomende lenzen.

Contactlenzen en elektrische signalen

Het klinkt erg futuristisch, maar wetenschappers aan de University of California in San Diego zijn daadwerkelijk bezig met het ontwikkelen van contactlenzen, die kunnen inzoomen. Op het moment hebben ze een prototype lens gemaakt van rekbare polymeerlaagjes, die reageert op elektrische signalen. En die elektrische signalen worden door niets minder dan je ogen zelf uitgezonden op het moment dat je bijvoorbeeld knippert.

inzoomende lenzen University of California San Diago
Beelden: University of California San Diego

Twee keer knipperen

Om in te zoomen met de lens moet je dan ook twee keer met je ogen knipperen en je ziet de wereld een stukje groter. Als je vervolgens weer twee keer knippert, keer je weer terug naar je normale zicht. Op het moment werkt de lens echter nog niet helemaal zoals de wetenschappers voor ogen hebben en kan hij nog niet direct op een oog geplaatst worden. Daarnaast kregen proefpersonen ook allerlei elektrodes om hun ogen heen geplakt om het allemaal goed te laten werken.

Kinken in de kabel

De bedoeling is echter wel dat de contactlenzen over een paar jaar de markt op kunnen. Op het moment zijn de wetenschappers nog bezig met het perfectioneren van het product en zijn er nog een paar dingetjes die uitgewerkt moeten worden. Zo moet er bijvoorbeeld iets bedacht worden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Als je bijvoorbeeld per ongeluk twee keer knippert terwijl je achter het stuur zit, zou dat nogal drastische gevolgen kunnen hebben. Mocht je meer willen weten over de contactlenzen, kun je in Advanced Functional Materials er een paper over lezen.

Andere bijzondere lenzen zijn deze fotochromatische exemplaren. Deze beschermen net als een zonnebril je ogen tegen de zon door donkerder te worden wanneer er veel licht is.

Engadget

Reageer op artikel:
Met deze contactlenzen zoom je realtime in op de wereld
Sluiten