Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn 26 mrt 2017

Waarom je meer controle over je persoonlijke data moet krijgen

De grondlegger van het internet is er duidelijk over: we moeten meer controle krijgen over onze persoonlijke data, voor het te laat is.

Data, data en nog eens data

Bij alles wat we online doen wordt data verzameld, of het nou om de chatberichten gaat die je op Facebook verstuurt of je koopgedrag op je favoriete webshop. De privacy-alarmbellen zouden nu hard moeten gaan rinkelen. Toch was het verzamelen van persoonlijke data een onderbelicht onderwerp tijdens de verkiezingen. Natuurlijk, vooral linkse partijen noemden het wel kort in hun programma’s, maar daar bleef het dan ook bij.

Bijna elke website kun je gratis bezoeken. Voor niks gaat echter de zon op, want je betaalt gewoon met je persoonlijke informatie.

Zonde, want juist dit soort ontwikkelingen kunnen het internet bedreigen. Daarvoor hoef je ons niet te geloven. Dat beweert namelijk de grondlegger van het internet, de Engelse wetenschapper Tim Berners-Lee. Begin 1991 lanceerde hij de allereerste website. Hij maakt zich vooral zorgen om het gebrek aan controle bij grote bedrijven, die zoveel mogelijk gevoelige data blijven verzamelen.

Tim Berners-Lee persoonlijke data

Bijna elke website kun je gratis bezoeken. Voor niks gaat echter de zon op, want je betaalt gewoon met je persoonlijke informatie. Die veel te lange voorwaarden scrol je snel door, zodat je zo snel mogelijk de content kan bewonderen waarvoor je op de website kwam. Zo geef je bedrijven indirect toestemming om alles over je te weten te komen. Dat is een kwalijke situatie, aldus Berners-Lee.

Persoonlijke data als verdienmodel

De grondlegger van het world wide web uitte zijn zorgen tijdens de 28ste verjaardag van het internet. Volgens hem zouden bedrijven verplicht moeten worden om consumenten de optie te geven zelf te kiezen welke data ze wel en welke data ze niet willen delen. Zolang er echter geen controle is, zal geen enkel bedrijf dat doen. Data is immers hun verdienmodel!

Data Selfie

Nu steeds meer online gebeurt kan die data je ook steeds meer dwars zitten. Een verzekeraar kan je in de toekomst melden dat je vaak op de website van je favoriete fastfoodketen kijkt, en daarom je premie verhogen.

Overheden en nepnieuws

Daarnaast vindt de nu al legendarische wetenschapper het zorgelijk dat overheden extreme maatregelen nemen om burgers in de gaten te houden op het internet. Inlichtingendiensten volgen elke digitale stap. Dat is natuurlijk vooral gevaarlijk in landen met dictatoren. Toch maakt Berners-Lee zich ook zorgen over landen als Nederland.

De wetenschapper vindt namelijk dat het internet een plek moet zijn waar je het over gevoelige onderwerpen kunt hebben, een plek om jezelf te zijn. De aanwezigheid van een overheid die alles volgt ondermijnt die unieke kwaliteiten. Ook legde de beste man nog eens de nadruk op nepnieuws. Doordat de gemiddelde internetgebruikers slechts een handjevol sites checkt, kunnen partijen met kwade bedoelingen makkelijk de publieke opinie sturen.

Privacy

Dat wisten we natuurlijk al, maar misschien heeft de grondlegger van het world wide web ook een oplossing? Zo simpel is het helaas niet. Hij erkent dat het een complex probleem is, maar volgens hem moeten bedrijven als Google en Facebook hun verantwoordelijkheid nemen en het nepnieuws nog meer tegen gaan.

Daarbij benadrukt de wetenschapper echter dat er niet een overkoepelend iets moet komen dat bepaalt welk nieuws echt is, en welk nieuws nep is. Dat zou immers weer tegen zijn eerdergenoemde principes ingaan. Daarbij heb je gelijk het grote probleem te pakken: de makkelijkste oplossing op dataproblemen is vaak het verzamelen van nog meer data. Is er ook een alternatief?

Check hoe Google met behulp van Big Data steden verbetert. Ben je nog steeds niet overtuigd van het gevaar van alle data die bedrijven verzamelen? Gebruik dan een aantal dagen Data Selfie. Die extensie laat namelijk zien wat bedrijven als Facebook van je weten. Spoiler: te veel!

Reageer op artikel:
Waarom je meer controle over je persoonlijke data moet krijgen
Sluiten