Sam Dille
Sam Dille Gaming 6 dec 2020

Van PS4 tot Switch: zo maak je in 6 stappen elke controller schoon

Het schoonmaken van een controller is een pittige uitdaging. Je wil ieder uithoekje schoon krijgen, maar niet dat er iets stuk gaat. Hoogste tijd voor goede instructies. Met deze vijf simpele stappen kun jij je controller veilig en simpel schoonmaken.

In dit artikel geven we je simpele instructies voor het reinigen van je controllers. Dit is echter niet het enige device waarvoor deze tips handig zijn. Met onze schoonmaaktips kun je bijvoorbeeld ook makkelijk computermuizen, toetsenborden of koptelefoons spic en span krijgen. Lees eerst de instructies goed door en ga dan pas aan de slag met het schoonmaken. Dit is misschien wel de belangrijkste tip die je in dit artikel gaat krijgen.

Laat je controllers stralen met hulp van deze vijf instructies

Stap 1 – Was je handen

Je controllers schoonmaken met vieze handen is net als dweilen met de kraan open. Zorg daarom altijd dat je voor het schoonmaken je handen wast. Mocht je geen zin hebben om je handen te wassen, of geen kraan in de buurt hebben, draag dan tijdens het schoonmaken handschoenen.

Stap 2 – Zorg ervoor dat alles is losgekoppeld

Zorg ervoor dat je de controller goed loskoppelt en uitschakelt. Dit voorkomt schokken of elektrische schade tijdens het schoonmaken, dus controleer altijd dubbel of je deze stap goed hebt uitgevoerd. Koppel alle oplaadkabels of koptelefoonkabels los van je PlayStation -of Xboxcontrollers. Heb je een Nintendo switch, verwijder dan de joy cons, schakel het systeem uit en haal de gamecard uit de switch. Bij VR-headsets is het belangrijk dat je alles uitschakelt en alle kabels loskoppelt.

Stap 3 – Haal het ‘grove’ vuil weg

Nu er geen gevaar meer dreigt, kan het schoonmaken van je controllers beginnen. Om te beginnen bij de lastige plekken. Iedere controller heeft randjes waar stof of troep achter kan blijven zitten. Gebruik een tandenstoker, wattenstaafje of schone en droge tandenborstel. Hiermee kun je diep in de randjes komen en het meeste vuil wegkrijgen. Pas wel goed op en ga voorzichtig te werk. Je wil tenslotte geen krassen of erger veroorzaken.

Stap 4 – Maak je controllers schoon met een desinfectiedoekje

Veeg je controllers af met een desinfectiedoekje. Bij deze stap is het heel belangrijk dat je de controller schoonmaakt met een desinfectiemiddel dat sterk genoeg is om alles schoon te krijgen, maar niet de controller beschadigt. (Pas bijvoorbeeld op met bleekmiddelen). Een product op basis van isopropyl alcohol is hier perfect voor. Mocht je twijfelen over verschillende desinfectiemiddelen, laat je dan altijd informeren door een professional. Gebruik nooit een desinfectiemiddel op de schermen van je console. Deze kunnen het glas beschadigen.

Stap 5 – Ga alles langs met een microvezeldoek

Mochten er na het desinfecteren nog stof achtergebleven zijn, ga dan nog een keer extra over de controle heen met een microvezeldoek. Zo weet je zeker dat elk hoekje van je controller brandschoon is.

Stap 6 – Geniet van je schone controller

Nu je al je controllers eens goed schoongemaakt hebt, kun je dan nu eindelijk beginnen met gamen. Niets gaat boven gamen met schone controllers!

Maar wat moet je spelen?

We hebben een leuke suggestie voor je als je nog op zoek bent naar een game. Microsoft Flight Simulator komt binnenkort namelijk met een baanbrekende update. Lees hier alles over de nieuwe features.

Reageer op artikel:
Van PS4 tot Switch: zo maak je in 6 stappen elke controller schoon
Sluiten